Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Irán je ochotný zotrvať pri jadrovej dohode aj v prípade odchodu USA, povedal Rúhání

Hasan Ruhání
Hasan Ruhání (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Irán by bol ochotný zotrvať pri jadrovej dohode aj v prípade, že Spojené štáty od nej odstúpia, ak Európska únia poskytne garancie, na základe ktorých bude pre Irán naďalej osožná. Povedal to v pondelok iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorého cituje agentúra AP.

Rúháního vyjadrenia prišli pred rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa, či USA odstúpia od kľúčovej jadrovej zmluvy medzi Iránom a svetovými veľmocami. Trump by mal o tom rozhodnúť koncom tohto týždňa. Odstúpenie od zmluvy zo strany USA by bola "strategická chyba", povedal Rúhání na stretnutí s iránskymi predstaviteľmi v meste Mašhad na severovýchode krajiny.

"Chceme, aby zmluva zostala zachovaná a garantovaná zo strany Neameričanov," uviedol Rúhání s odvolaním sa na ostatných signatárov jadrovej dohody z roku 2015. Ako dodal, v tomto prípade "bude odstúpenie USA v poriadku". K dohode o jadrovom programe Teheránu dospeli Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - 14. júla 2015.

Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa vtedajšej mienky Západu zameraný na získanie jadrových zbraní. Irán sa v posledných týždňoch dostal do ekonomických ťažkostí, čo podľa niektorých politických analytikov vyplýva práve z neistoty, ktorá vládne ohľadne osudu tejto dohody.

Viac o téme: IránJadrová dohodaSpojené štátyHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu