Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozba pre Turecko: Politici zúria, mládež opúšťa islam a Mohameda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Karadjias)

ISTANBUL - V tureckom parlamente v Ankare urobil prezident Recep Tayyip Erdogan 10. apríla niečo nezvyčajné. Prerušil pravidelný preslov k poslancom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a na pódium si zavolal ministra školstva Ismeta Yilmaza. Obaja muži sa potom potichu krátko rozprávali. Mikrofóny nezachytili celý rozhovor, ale bolo počuť, že minister hovorí o "správe o deizme" a o tom, čo si myslí mládež. "Nie," povedal Erdogan autoritatívnym tónom: "To je zlé." V správe nazvanej "Mládež sa posúva k deizmu" sa totiž uvádza, že stále viac mladých Turkov sa odkláňa od islamu, informoval server Al-Monitor.

Prekvapujúca správa z Turecka: Erdogan ohlásil predčasné parlamentné a prezidentské voľby

Na ministerstve školstva v meste Konya sa o tejto správe diskutovalo už začiatkom apríla. Dokument prináša prekvapujúce postrehy o mladých ľuďoch, od ktorých turecká spoločnosť často očakáva, že budú tí najreligióznejší. Ide o študentov štátom podporovaných náboženských škôl "imam hatip". Správa hovorí, že pretože archaické interpretácie islamu nemôžu presvedčiť novú generáciu o takých otázkach, ako je "problém zla" (prečo Boh povoľuje zlo), niektorí študenti imam hatipu začali spochybňovať vieru. Namiesto prijatia ateizmu však táto mládež skôr inklinuje k miernejšej alternatíve, a to deizmu, čiže viere v Boha, ale bez náboženstva.

Nahnevaní politici

Správa prekvapila a tiež rozhnevala tureckú konzervatívnu vládu. Devlet Bahceli, vodca opozičnej Strany národnej akcie, ktorá sa v poslednom čase stala pevným spojencom Erdogana, pranieroval tých, ktorí vypracovali správu, že si kvôli nim "turecká mládež nesie škvrnu deizmu, ktorý je posledným krokom pred ateizmom".

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

Podľa Al-Monitor sa však diskusia o deizme konala v Turecku ešte pred týmito výbuchmi zlosti vplyvných osobností. Jeden z prvých intelektuálov, ktorý upozornil na túto otázku, bol Mustafa Ozturk, progresívny islamský teológ, ktorý píše stĺpec v denníku Karar. Už v apríli 2017 tvrdil, že napriek presvedčeniu medzi náboženskými konzervatívcami, že sú uprostred zlatého veku, niečo veľmi zásadné im prekĺzlo medzi prstami, pretože nové generácie sa stávajú ľahostajnými, ba dokonca úplne chladnými k islamskému svetonázoru. "Väčšina ľudí, ktorí tvrdia, že zastupujú islam v Turecku, ponúkajú veľmi archaický, dogmatický pojem náboženstva," vysvetlil Ozturk, čo vedie k sekularizácii medzi kozmopolitnejšími mladými ľuďmi.

Odvtedy je erózia islamu medzi mládežou často v tureckej verejnosti skloňovanou témou. Na konferencii v marci konzervatívny akademik na Medeniyetskej univerzite uviedol, že má študentov, ktorí nosia islamskú šatku kvôli svojej rodine, ale v súkromí pripúšťajú, že nie sú ani deisti, ale ateisti. Desiatky článkov v tlači sa zaoberali "morom deizmu" a dokonca aj televízne relácie zdôraznili túto problematiku. Napriek tomu neexistujú žiadne údaje o tom, koľko Turkov sa vzdalo islamu, aby prešlo k deizmu. Neoficiálne dôkazy však naznačujú, že to nie je fiktívna vec.

Vinníkom je vraj Západ

Najzaujímavejšou otázkou však zostáva to, prečo toľko Turkov stráca svoju vieru, a to najmä v čase, keď islam vyzerá byť na vzostupe viac než kedykoľvek predtým. Odpovede sa líšia, najmä podľa politického postoja.

Hrozba pre Turecko: Politici
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock, Tv Joj)

Pre priaznivcov vlády sa zdá, že deizmus je len jedným z mnohých sprisahaní, ktoré západné mocnosti pripravili proti slávnemu tureckému národu. Yusuf Kaplan, redaktor provládneho denníka Yeni Safak, uviedol, že deizmus sa rozširuje medzi deťmi z konzervatívnych rodín, zatiaľ čo deti viac sekulárnych rodín inklinujú k radikálnejšiemu ateizmu. Hlavným dôvodom, podľa Kaplana, je hedonistická, materialistická a degenerovaná kultúra pochádzajúca zo Západu. Turecko muselo čeliť tejto kultúrnej erózii ďalšou islamizáciou svojho vzdelávania a médií, inak "imperialisti mohli krajinu ovládnuť duševne, zvnútra".

Pre ostatných tureckých komentátorov však skutočným dôvodom straty viery v islam nie je Západ, ale samotné Turecko: je to reakcia na všetku korupciu, aroganciu, úzkosť, strach, krutosť a nerozvážnosť, ktoré sa páchajú v mene Islamu.

Viac o téme: IslamVieraTureckoAteizmusDeizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu