Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Erdogan pricestoval do Británie: Jeho slová po príchode potešia hlavne kráľovnú

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

LONDÝN - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v nedeľu trojdňovú návštevu Británie, ktorú označil za "spojenca, strategického partnera a skutočného priateľa" Ankary. Erdogan sa počas svojho pobytu neskôr stretne s britskou kráľovnou Alžbetou II. a britskou premiérkou Theresou Mayovou, informuje agentúra AP.

Erdogan na fóre o turecko-britských vzťahoch v Londýne zároveň poznamenal, že britská vláda v júli 2016 bezodkladne odsúdila pokus o vojenský prevrat v Turecku. Ankara podľa jeho slov "nikdy nezabudne na túto solidaritu".

Dodal, že bilaterálna spolupráca medzi oboma krajinami v uplynulom období vzrástla, najmä od referend, ktorými sa tureckému prezidentovi prisúdila výkonná moc a Briti rozhodli o vystúpení svojej krajiny z EÚ.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

Erdogan zdôraznil, že prehlbovanie vzťahov medzi Londýnom a Ankarou je najzreteľnejšie v oblasti obchodu, so spoločným cieľom zvýšenia obchodného objemu zo 16 na 20 miliárd dolárov a možnej dohode o voľnom obchode, ktorá je v štádiu príprav. Za príklad úspešnej spolupráce oboch krajín uviedol kontrakty v obrannom priemysle.

"Chceme bez prerušenia pokračovať v ekonomických kontaktoch aj po brexite," vyhlásil Erdogan ešte pred odletom z Istanbulu. Turecký prezident bude s Mayovou rokovať o regionálnych i medzinárodných záležitostiach vrátane najnovšieho vývoja situácie na Cypre, ako aj o "spoločnom akčnom pláne" pre Blízky východ, najmä Sýriu, Irak a Irán.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

Viac o téme: Veľká BritániaRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu