Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neonacistický festival v Nemecku: Zákaz alkoholu, policajti zaisťovali zakázané nápisy

Súd zakázal konzumáciu alkoholu na plánovanom neonacistickom koncerte vo východnom Nemecku ako prevenciu pred násilnosťami. Zobraziť galériu (2)
Súd zakázal konzumáciu alkoholu na plánovanom neonacistickom koncerte vo východnom Nemecku ako prevenciu pred násilnosťami. (Zdroj: TASR/Pawel Sosnowski/dpa via AP)

OSTRITZ - Nemecká polícia zasahovala v sobotu v mestečku Ostritz vo východnom Sasku, kde sa na rockovom festivale s názvom Schild und Schwert (Štít a meč) zišlo okolo 1500 neonacistov z Nemecka a východnej Európy.

Policajti zaistili tričká a banery s nápisom "Bezpečnostná služba Árijské bratstvo" doplnené dvoma prekríženými ručnými granátmi, ktoré nosili aj členovia usporiadateľskej poriadkovej služby. Prokuratúra v Görlitzi to posúdila ako naplnenie skutkovej podstaty trestného činu použitia symbolov protiústavných organizácií a požiadala príslušný okresný súd o vydanie príkazu na ich zhabanie, informoval na svojej stránke denník Mitteldeutsche Zeitung. 

Úrady sa snažili obmedziť rozsah neonacistického festivalu nahláseného predsedom ultrapravicovej Národnodemokratickej strany (NPD) v spolkovej krajine Durínsko Thorstenom Heisem rôznymi nariadeniami a kontrolami. Okrem iného bol vydaný prísny zákaz konzumácie alkoholu pre celý areál, kde sa festival konal, čo mnohí jeho účastníci vyriešili tak, že si v supermarkete kúpili pivo, ktoré hneď vypili.

Súd zakázal konzumáciu alkoholu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pawel Sosnowski/dpa via AP)

Neonacisti sa začali v mestečku ležiacom pri poľských hraniciach, presnejšie v areáli tamojšieho hotela Neisseblick, zhromažďovať už v piatok. Situácia v noci na sobotu bola pokojná a polícia riešila len dva priestupky. Už začiatkom apríla protestovali proti festivalu v spoločnom vyhlásení starostovia 40 obcí Horného Lužicka.

Doteraz najväčší legálny hudobný festival neonacistov v Nemecku sa konal vlani v lete, keď sa v durínskom meste Themar zišlo až 6000 ľudí. Kritici vtedy požadovali, aby rockové koncerty organizované krajnou pravicou už neboli klasifikované ako politické demonštrácie, ktoré spadajú pod zákon o slobode zhromažďovania.

Viac o téme: FestivalNeonacistiNemeckoOstritz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu