Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nikolas (19) sa priznal k masakru 17 detí na Floride: Šéf neonacistov odhalil jeho tajomstvo

Priebeh súdneho pojednávania s Nikolasom Cruzom. Zobraziť galériu (18)
Priebeh súdneho pojednávania s Nikolasom Cruzom. (Zdroj: SITA/AP)

PARKLAND - Nikolas Cruz, podozrivý zo stredajšej streľby na floridskej strednej škole, ktorá si vyžiadala 17 obetí, sa vo štvrtok k útoku priznal. Vyplýva to z vyhlásenia miestnej polície, z ktorého citovala agentúra AP.

Vyšetrovateľom podľa vyhlásenia povedal, že v stredu popoludní "začal strieľať do študentov, ktorých videl na chodbách a na pôde školy". Cruz vo výpovedi ďalej uviedol, že si so sebou priniesol aj zásobníky s nábojmi. Tie mal ukryté v ruksaku, až pokým sa nedostal na pôdu školy, kde následne začal strieľať.

Devätnásťročný tínedžer tiež vyšetrovateľom priblížil, že keď študenti začali utekať, rozhodol sa zbaviť svojej zbrane a vesty, aby splynul s davom. Polícia pušku i vestu našla. Cruz si podľa policajného vyhlásenia kúpil túto pušku vo februári 2017, ale nepovedal kde. Líder americkej belošskej ultranacionalistickej organizácie Milícia Floridskej republiky Jordan Jereb zároveň vo štvrtok uviedol, že Cruz bol členom jeho skupiny a zúčastňoval sa polovojenských výcvikov v meste Tallahassee.

Pozostalí obetí.
Zobraziť galériu (18)
Pozostalí obetí.  (Zdroj: SITA/AP)

Jereb ďalej ozrejmil, že jeho organizácia chce dosiahnuť, aby sa Florida stala rasovo čistým belošským štátom. Povedal, že skupina organizuje "spontánne a nepravidelné demonštrácie", pričom sa usiluje nebyť súčasťou moderného sveta. Úrad šerifa v Tallahassee však uviedol, že nemá vedomosť o stykoch Cruza s touto ultranacionalistickou organizáciou, pričom má o nej "veľmi spoľahlivé" informácie. Stredajší masaker je najkrvavejšou streľbou v škole v USA za posledných päť rokov.

 

Strelcom je neonacista

 

Nikolas (19) sa priznal
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: FB, Marjory Stoneman Douglas, ABC News)

Líder americkej belošskej ultranacionalistickej organizácie Jordan Jereb tvrdí, že Nikolas Cruz, podozrivý zo stredajšej streľby na floridskej strednej škole, pri ktorej zahynulo 17 ľudí, bol členom jeho skupiny a zúčastňoval sa polovojenských výcvikov v meste Tallahassee. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Nikolas (19) sa priznal
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel via AP)

Jareb poznamenal, že Cruza nepozná osobne, a že "konal na vlastnú päsť a jedine on je zodpovedný za to, čo urobil." Tiež dodal, že Cruz mal "problémy s dievčaťom" a myslí si, že načasovanie útoku na Deň svätého Valentína nebolo náhodné.

Devätnásťročného Nikolasa Cruza obvinili po streľbe na floridskej strednej škole v meste Parkland zo 17 úkladných vrážd a súd vo štvrtok nariadil jeho väzobné stíhanie bez možnosti zloženia peňažnej záruky. Stredajší masaker je najkrvavejšou streľbou v škole v USA za posledných päť rokov.

Nikolas (19) sa priznal
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel via AP)

Ako sa dostal do školy?

Podrobnosti o stredajšom streleckom masakre na škole vo floridskom meste Parkland sa verejnosť dozvedela o deň neskôr, z opisov svedkov a správ policajných síl. Páchateľ Nikolas Cruz (19) vyskočil z auta taxislužby Uber a kráčal smerom k budove číslo 12 strednej školy Marjory Stonemanovej Douglasovej. Niesol čierny vak a čierny ruksak. Muž nachádzajúci sa v priestoroch školy Cruza spozoroval a uvedomil si, že je to bývalý študent.

Nikolas (19) sa priznal
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

Problémové dieťa. Muž vysielačkou informoval kolegu a do minúty počul výstrely, napísala v piatok tlačová agentúra AP. Cruz mal na sebe gaštanovohnedú košeľu, čierne nohavice a čiernu čiapku. Muž, ktorého meno bolo v písomnej výpovedi pre šerifa začiernené, uviedol detektívom, že Cruz sa pohyboval "cielene", "premyslene".

Nikolas (19) sa priznal
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel via AP)

Vkĺzol do budovy, vošiel na schodisko a vytiahol z vaku pušku, uviedli úrady. Strieľal do štyroch tried na prvom poschodí; potom sa tam vrátil a vypálil spŕšku nábojov do dvoch z týchto tried - následne vyšiel hore schodmi a strelil do jedinej obete na druhom poschodí. Bežal na tretie poschodie, kde podľa šerifovho úradu okresu Broward prešli tri minúty, kým pušku a ruksak odhodil na zem, utekal späť dolu schodmi a rýchlo sa zamiešal medzi študentov unikajúcich v panike preč.

Pozostalí smútia za svojimi spolužiakmi.
Zobraziť galériu (18)
Pozostalí smútia za svojimi spolužiakmi.  (Zdroj: SITA/AP)

Senátor za štát Florida Bill Galvano, ktorý si obzrel tretie poschodie, povedal, že podľa predpokladu úradov sa Cruz pokúšal strieľať z okien tretieho poschodia na študentov, keď vybiehali zo školy, ale okná sa neotvorili. Polícia Galvanovi povedala, že otvoriť okná nebolo také ťažké. "Vďaka Bohu, neotvoril ich," vyhlásil senátor. Od chvíle, keď Cruz vošiel do budovy, do chvíle jeho odchodu prešlo len šesť minút. Počas tohto krátkeho času postrelil vyše dve desiatky študentov, 17 z nich smrteľne.

Čo sa dialo po streľbe

Po krviprelievaní sa podozrivý vydal k obchodnému domu Wal-Mart a kúpil si drink v reštaurácii Subway, potom išiel do McDonald's. Približne o 40 minút, po odchode z McDonald's, ho policajt videl kráčať po ulici vo štvrti South Florida a chytil ho. Mladík mu nekládol žiaden odpor. Medzi mŕtvymi obeťami je 37-ročný asistent futbalového trénera Aaron Feis, ktorého zasiahol náboj, keď vlastným telom chránil študentov pred guľkami. Futbalový tím vo štvrtok ráno na Twitteri napísal, že "zomrel hrdina" a "navždy bude v našich srdciach a spomienkach".

Nikolas (19) sa priznal
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP/WPLG-TV/John McCall/South Florida Sun-Sentinel)

O život prišiel aj Joaquin Oliver, študent známy svojím ojedinelým vzhľadom, ktorý si kedysi prefarboval vlasy na blond s tigrími pruhmi; zomrela aj Alyssa Alhadeffová, nadšená futbalistka a študentka; a 35-ročný učiteľ zemepisu Scott Beigel, ktorý pomáhal študentom vstúpiť do zamknutej triedy, aby sa vyhli strelcovi, pritom však sám dostal zásah.

Stredajšia streľba bola 17. prípadom streľby na americkej škole tento rok. Medzi týmito 17 incidentmi bola aj jedna samovražda; pri dvoch incidentoch aktívni strelci zabili študentov; dvaja ľudia boli zabití v hádkach a traja utrpeli zranenia, ale prežili. Deväť účastníkov incidentov neutrpelo nijaké zranenia. 

Na snímke  študentky
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/AP)

Veľa rečí, ale málo skutkov​

Americkí demokrati tvrdia, že Kongres musí urobiť viac pre to, aby pomohol zabrániť takému druhu streleckých masakrov a tragédií, aký si v stredu na Floride vyžiadal 17 ľudských životov. Demokratický senátor Bill Nelson vyhlásil: "Čo je veľa, to je veľa." Vyzval zákonodarcov, aby diskutovali o spôsoboch, ako zastaviť násilie páchané strelnými zbraňami.

Nikolas (19) sa priznal
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

Avšak Kongres tu bol aj predtým, napísala sarkasticky tlačová agentúra AP. Po masovej streľbe v Las Vegas vlani na jeseň zákonodarcovia debatovali o zákaze mechanizmov meniacich samonabíjaciu zbraň na automatickú (tzv. bump stock), čo umožňuje zvýšenie rýchlosti streľby. Táto rozprava sa však rozplynula do stratena, pretože lídri republikánov boli proti zákazu.

Nikolas (19) sa priznal
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Instagram/cruz_nikolas)

Prezident Donald Trump sa vo štvrtok prihovoril národu a sľúbil, že "túto ťažkú záležitosť týkajúcu sa duševného zdravia bude riešiť". Vyhol sa akejkoľvek zmienke o strelných zbraniach. Podozrivý Nikolas Cruz bol už pred streľbou na strednej škole vo floridskom Parklande problémovým tínedžerom a na sociálnych sieťach zverejňoval znepokojujúce materiály.

Odovzdanie dreveného kríža pre obete streľby.
Zobraziť galériu (18)
Odovzdanie dreveného kríža pre obete streľby.  (Zdroj: SITA/AP)

Cruz sa napríklad na portáli YouTube vyjadril, že bude "profesionálnym školským strelcom". Jeden z užívateľov na tento príspevok upozornil úrady. Predstaviteľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) informoval, že príspevok vyšetrovali, ale neboli schopní plne identifikovať osobu, ktorá ho zverejnila. Stredajší masaker je najkrvavejšou streľbou v škole v USA za posledných päť rokov.

Viac o téme: ŠkolaStreľbaFloridaNikolas Cruz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu