Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľké protivládne protesty v Arménsku: FOTO Zablokované ulice a desiatky zadržaných ľudí

Protivládne protesty v Arménsku Zobraziť galériu (3)
Protivládne protesty v Arménsku (Zdroj: SITA/PAN Photo via AP)

JEREVAN - Najmenej 84 demonštrantov, ktorí zablokovali ulice, bolo v sobotu zadržaných v arménskej metropole Jerevan, kde pokračujú protesty proti zvoleniu bývalého prezidenta Serža Sarkisjana za nového predsedu vlády. Informovala o tom ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tlačovú službu arménskej polície.

Demonštranti vedení opozičným poslancom Nikolom Pašinjanom začali s blokádou ulíc v sobotu ráno. Protesty proti zvoleniu Sarkisjana za premiéra parlamentom prebiehajú od 13. apríla. Opozícia ho obviňuje z neúčinného riadenia krajiny a zhoršenia hospodárskej situácie. V pondelok sa demonštranti pokúsili preniknúť do budovy parlamentu. Pri zásahu polície utrpeli zranenia desiatky ľudí. Nasledujúci deň protestujúci oznámili začiatok "zamatovej revolúcie" v Arménsku.

Protivládne protesty v Arménsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/PAN Photo via AP)

Napriek protestom arménsky parlament v utorok zvolil 63-ročného Sarkisjana do funkcie premiéra. Predtým nadobudli účinnosť zmeny v ústave, podľa ktorých Arménsko prechádza na parlamentnú formu vlády a šéf kabinetu bude mať rozšírené právomoci.  Serž Sarkisjan vyzval v sobotu na politický dialóg. "Som hlboko znepokojený vývojom vnútropolitických udalostí. S cieľom vyhnúť sa nezvratným dôsledkom vyzývam poslanca Nikolu Pašinjana, aby si sadol za stôl politického dialógu," napísal Sarkisjan vo vyhlásení.

Protivládne protesty v Arménsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/PAN Photo via AP)

Pašinjan v reakcii uviedol, že so Sarkisjanom je pripravený diskutovať len o jeho odchode z postu premiéra. "Nebude to dialóg. Ako som už povedal, nechceme pomstu, chceme zabezpečiť presun moci na ľud a v čo najväčšej možnej miere sa vyhnúť otrasom," povedal Pašinjan, ktorý Sarkisjana nazval "politickou mŕtvolou". Okrem jeho demisie demonštranti požadujú zvolenie nového predsedu vlády v parlamente, ktorý zastupuje občanov, vytvorenie dočasnej vlády a vypísanie nových parlamentných volieb.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieArménskoJerevan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu