Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodca arménskej opozície Pašinjan: Vládu varoval pred nasadením vojakov

Vodca arménskej opozície Nikol Pašinian počas tlačovej konferencie v Jerevane
Vodca arménskej opozície Nikol Pašinian počas tlačovej konferencie v Jerevane (Zdroj: TASR/AP)

JEREVAN - Vodca arménskej opozície Nikol Pašinjan v stredu varoval vládu pred nasadením vojakov a uviedol, že politická kríza v krajine sa nedá vyriešiť silou. Pre agentúru AP uviedol, že vládnuca strana sa prakticky zachovala samovražedne, keď zamietla jeho schválenie za premiéra pri utorkovom hlasovaní v parlamente.

Neschválenie toho, aby viedol krajinu, podľa neho iba povzbudilo opozíciu, a ak vláda nasadí v Jerevane vojakov na potlačenie protestov, "všetci vojaci k nám prídu a pridajú sa k nám". Pašinjan už skôr v stredu avizoval, že on sám i jeho prívrženci budú pokračovať v protestoch proti vládnucej elite a v prejavoch občianskej neposlušnosti. 

Na otázku agentúry Reuters, či parlamentu znovu navrhne svoju kandidatúru na úrad predsedu vlády, Pašinjan odpovedal v tom zmysle, že opozícia túto záležitosť posúdi, bude rokovať a rozhodne. Ak by parlament po prvom neúspešnom pokuse z 1. mája nezvolil premiéra ani po druhý raz, zákonodarný zbor by bol rozpustený a v Arménsku by sa konali predčasné voľby. V súvislosti s nimi Pašinjan pripustil, že v takom prípade by jeho hnutie Cesta von zvažovalo aj bojkot volieb. Súčasne však spresnil, že "teraz ťažko povedať, všetko závisí od konkrétnej situácie". 

Pašinjan tiež uviedol, že dnešné akcie spočívajúce v blokáde ciest v Jerevane i v regiónoch boli čo do rozsahu bezprecedentné. Pod tlakom dvojtýždňových protestov odstúpil minulý týždeň z postu premiéra bývalý dlhoročný prezident Serž Sarkisjan. Urobil tak len niekoľko dní po tom, ako ho do novej funkcie zvolili poslanci parlamentu.

Sarkisjan bol arménskym prezidentom desať rokov, z tohto úradu odišiel začiatkom apríla, pretože ho už po dvoch funkčných obdobiach nemohol zastávať. Kritici tvrdili, že jeho presun do posilnenej funkcie premiéra mu mal umožniť vládnuť na neobmedzený čas.

Arménsky prezident odmietol dohady o svojej kandidatúre za premiéra

Arménsky prezident Armen Sarkisjan vylúčil možnosť svojej kandidatúry za ďalšieho premiéra krajiny. Oznámila to v stredu jeho poradkyňa Asmik Petrosjanová, ktorú cituje agentúra TASS. "To sa stať nemôže, je to absurdné. Táto informácia nie je pravdivá," povedala novinárom Petrosjanová.

Miestne médiá predtým zverejnili správu, že Sarkisjan hodlá kandidovať za predsedu vlády so zámerom vyriešiť krízu v kaukazskej krajine, ktorú od 13. apríla sužujú rozsiahle protesty opozície. V dôsledku vzniknutej situácie predložil 23. apríla svoju rezignáciu premiér Serž Sarkisjan. Funkcie sa prechodne ujal jeho prvý námestník Karen Karapetjan.

Viac o téme: ArménskoJerevanNikol PašinianKríza v Arménsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu