Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Američania očakávajú krušný rok: Vzťahy s mocnosťami sa zhoršujú, Trumpovi neveria

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Američania neočakávajú vo vzťahoch s Ruskom a Čínou v tomto roku nič dobrého. Vyplýva to z prieskumu agentúry AP a sociologickej spoločnosti NORCO Center. Napriek známkam pokroku vo vzťahoch so Severnou Kóreou a možnosti historického summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unom nepredpokladá polovica Američanov, že sa kórejská kríza vyrieši.

O tom, že sa vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou budú tento rok ešte viac zhoršovať, je presvedčených 56 percent opýtaných, uviedla AP. Len trinásť percent si myslí, že sa vzájomné styky zlepšia.

Skepsa panuje aj medzi republikánmi, ktorých prezident nedávno ponúkol ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi návštevu v Bielom dome. Dve pätiny republikánov počíta so zhoršením americko-ruských vzťahov, len pätina očakáva opak.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Pokiaľ ide o vzťahy s Čínou, polovica Američanov sa domnieva, že sa tento rok ďalej zhoršia. Len 17 percent opýtaných dúfa v obrat k lepšiemu. Celkovo výkon Trumpa v prezidentskej funkcii hodnotí pozitívne 40 percent Američanov, čo je mierne lepší výsledok, než počas celého minulého roka.

Biely dom ďalej kritizuje

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa označila Čínu, Irán, Rusko a Severnú Kóreu za "sily nestability", ktoré nedodržiavajú ľudské práva vlastných občanov ani iných osôb. Americké ministerstvo zahraničia vo svojej každoročnej správe o dodržiavaní ľudských práv vo svete v piatok uviedlo, že štyri zmienené štáty porušujú práva "ľudí v rámci svojich hraníc na každodennej báze".

Podľa správy ide o krajiny, ktoré obmedzujú slobodu slova a zhromažďovania sa a umožňujú páchať alebo páchajú násilie voči menšinovým skupinám. Správa ďalej konštatuje, že štáty, ktoré podkopávajú dôstojnosť ľudí, poškodzujú americké záujmy a zaslúžia si "morálne odsúdenie".

Americký minister zahraničia John Sullivan v tejto súvislosti uviedol, že Spojené štáty sa snažia ísť v otázke ľudských práv príkladom a podporovať dobré vládnutie a dodržiavanie zásad právneho štátu.

 
Viac o téme: RuskoUSAČínaDonald TrumpSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu