Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trump nečakane pochválil severokórejského vodcu Kima: Je veľmi čestný a otvorený

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Wong Maye-E, File)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že severokórejský vodca Kim Čong-un je "veľmi otvorený a veľmi čestný". Severná Kórea si podľa Trumpa praje, aby sa summit so Spojenými štátmi konal čím skôr. Trump to vyhlásil v utorok počas štátnej návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vo Washingtone.

Trumpove výroky na adresu Kima Čong-una ostro kontrastujú s jeho vyjadreniami spred niekoľkých mesiacov, kedy severokórejského vodcu takmer denno-denne častoval prostredníctvom Twitteru nadávkami.

Vzťahy medzi Južnou Kóreou a Spojenými štátmi na jednej strane a komunistickou Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) na druhej sa v posledných týždňoch výrazne zlepšili a KĽDR dokonca signalizuje ochotu zbaviť sa svojho jadrového programu.

Stále je to však najtvrdšia diktatúra na svete, ktorá podľa mnohých svedectiev naďalej zabíja vlastných občanov za politicky nepohodlné názory. Severokórejský režim väzní okolo 200-tisíc ľudí v pracovných táboroch, kde podľa odhadov Amnesty International zahynie hladom či vyčerpaním okolo 10-tisíc Severokórejčanov ročne.

Viac o téme: Donald TrumpKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu