Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Úspešný zásah belgickej polície: Zatkla mladíka, plánoval útoky v Holandsku a v Belgicku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Walschaerts)

BRUSEL - Belgická federálna prokuratúra umiestnila do väzby 22-ročného muža žijúceho v obci Zonhoven v provincii Limbursko, pretože plánoval teroristický útok v Holandsku a pravdepodobne aj v Belgicku. Uviedla to v utorok tlačová agentúra Belga.

Semir M., ako mladého muža označila prokuratúra, bol prepustený na slobodu v januári tohto roku po vypršaní svojho prvého trestu za teroristické činy. Odsúdili ho minulý rok - na tri roky väzenia - za kontakty s teroristickou skupinou Islamský štát a preto, že prekladal z arabčiny propagandistické články tejto organizácie. Podľa vyšetrovateľov sa Semir M. chystal navštíviť Sýriu, kde islamistickí povstalci bojujú proti vláde Bašára Asada.

Súd jeho predčasné prepustenie zdôvodnil jeho nízkym vekom a vyjadril nádej, že mladík má šancu urobiť niečo pozitívne vo svojom živote. Podľa Belgy však Semir M. ani po prepustení z väzenia nezmenil svoje správanie. Federálna prokuratúra potvrdila, že plánoval útok na území Holandska a pravdepodobne aj v Belgicku, jeho útočné plány však boli iba v zárodku.

Viac o téme: TerorizmusZásahBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu