Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké protesty proti bombardovaniu v Sýrii: Francúzi varujú pred humanitárnou pohromou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

DAMASK - Sýrska štátna televízia vysielala v sobotu naživo zábery z niekoľkohodinového zhromaždenia v uliciach Damasku, kde stovky ľudí tancovali a kričali heslá na podporu "nezlomnosti" svojej vlády po vzdušných útokoch USA, Francúzska a Británie. Informovala o tom agentúra AP.

Správa štátnej televízie ukázala, ako ľudia mávajú sýrskymi vlajkami, no tiež vlajkami Iránu a Ruska - hlavným spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada počas rokov vojny v krajine. Účastníci uvádzali, že krajinou neotriasli "obmedzené" či "neúspešné" útoky západných krajín, zamerané na potrestanie Asada na údajné použitie chemických zbraní. Televízia okrem toho vyzvala obyvateľov, aby neverili správam médií, ktoré "úmyselne alebo neúmyselne" zveličujú výsledky vzdušných útokov. Podľa reportáže sýrska protivzdušná obrana zachytila väčšinu rakiet.

"Nebojíme sa rakiet Ameriky. Pokorili sme ich rakety," vyhlásil Mahmúd Ibráhím, ktorý mával sýrskou vlajkou, keď sa vykláňal zo svojho auta. Mnohí v dave odsudzovali amerického prezidenta Donalda Trumpa a volali na slávu Asada. Neskôr oslavovali aj správu, že sýrska armáda vyhlásila východné predmestia Damasku za "úplne oslobodené" po tom, ako posledná skupina povstalcov opustila mesto Dúmá. Jeho opätovné dobytie je najväčším víťazstvo Asadových síl od dobytia východnej polovice veľkomesta Aleppo v roku 2016.

"Trump neuspel vo svojej agresii. Trumpov neúspech prišiel s víťazstvom našej armády v Dúmá, ktoré je najväčším víťazstvom Sýrskej arabskej armády," vyhlásil 51-ročný štátny zamestnanec Muhammad Hammád.

Francúzi varujú

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian varoval pred humanitárnou pohromou v povstalcami ovládanom sýrskom meste Idlib, ktoré by sa mohlo stať ďalším terčom sýrskej armády. Región Idlibu na severozápade Sýrie zostáva najväčšou osídlenou oblasťou krajiny, ktorá je v rukách povstalcov bojujúcich proti vláde v Damasku. V uplynulých rokoch tam utiekli desaťtisíce bojovníkov a civilistov z častí Sýrie, ktoré armáda opätovne dobyla s pomocou Iránu a Ruska, píše agentúra Reuters.

Le Drian uviedol, že Idlib má v súčasnosti približne dva milióny obyvateľov, ku ktorým patria státisíce Sýrčanov evakuovaných z miest znova dobytých sýrskym režimom. "Existuje hrozba novej humanitárnej katastrofy. Osud Idlibu musí byť vyriešený politickým procesom, ktorý zahŕňa odzbrojenie milícií," povedal Le Drian v rozhovore pre týždenník Le Journal du Dimanche.

Francúzsko bude podľa šéfa svojej diplomacie tiež ostro sledovať situáciu na severovýchode Sýrie, ktorú oslobodili od džihádistickej skupiny Daeš aj za pomoci Francúzska. "Nezabúdajme, že našim hlavným nepriateľom je stále Daeš, ako aj iné teroristické skupiny, ktoré sa momentálne preskupujú na východe krajiny," zdôraznil Le Drian.

Viac o téme: BombardovanieSýriaDamaskHumanitárna katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu