Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Američania uvalili na Rusko ďalšiu vlnu sankcií: Ide o reakciu na chemický útok v Sýrii

Zbombardované mesto.
Zbombardované mesto. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalia na Rusko ďalšie sankcie, ktoré sú súčasťou reakcie Washingtonu na údajný chemický útok v Sýrii.

Nové sankčné opatrenia sa budú priamo vzťahovať na všetky druhy spoločností, ktoré dodávali Damasku zariadenia a materiály týkajúce sa chemických zbraní a sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Pre stanicu CBS to v nedeľu povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová s tým, že sankcie v pondelok oficiálne oznámi minister financií USA Steven Mnuchin. "Domnievam sa, že to teraz pocíti každý. Všetci vedia, že sme vyslali jasný odkaz a dúfame, že bol aj vypočutý," dodala Haleyová.

Daný krok prichádza po sobotňajšom vojenskom zásahu amerických, britských a francúzskych síl na vybrané ciele v Sýrii, kde 7. apríla došlo v povstalcami ovládanom meste Dúmá k údajnému chemickému útoku na civilistov. Podľa amerických armádnych činiteľov sa zásahom trojkoalície eliminovali zvyšné kapacity sýrskeho chemického arzenálu.

Washington totiž obvinil Moskvu z toho, že nedokázala na Sýriu - svojho dlhoročného spojenca - vyvinúť dostatočný vplyv ako garant dohody o likvidácií sýrskych chemických zbraní z roku 2013. Túto dohodu sprostredkovalo Rusko so zámerom odvrátiť americký vojenský zásah po útoku sarinom na povstalecké predmestia Damasku. Tento incident z 21. augusta 2013 si údajne vyžiadal viac než 1400 mŕtvych civilistov. "Politickými a diplomatickými krokmi, ktoré teraz podnikáme, chceme dosiahnuť, aby Irán a Rusko ako spojenci Sýrie vedeli, že to myslíme vážne a že ich to bude bolieť," uzavrela Haleyová.

Viac o téme: SankcieRuskoSýriaWashington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu