Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Američania prepustili zadržiavaných Iráncov

BAGDAD - Americké ozbrojené sily v Iraku prepustili skupinu ôsmich Iráncov, medzi nimi dvoch diplomatov, ktorých zadržiavali v Bagdade pre neoprávnené prechovávanie zbraní, oznámil v stredu americký vojenský hovorca.

Iránska agentúra IRNA predtým informovala, že Američania niekoľko hodín zadržiavali šiestich členov delegácie iránskeho ministerstva energetiky, ktorí v Bagdade pripravovali podpis obchodnej dohody.

Štyri vozidlá, v ktorých Iránci cestovali spolu so siedmimi irackými občanmi, zastavila v utorok hliadka na kontrolnom stanovišti v Bagdade, vyhlásil americký vojenský hovorca, podľa ktorého vojaci v autách objavili a zadržali tri kusy strelných zbraní. Podozrivým umožnili pokračovať v jazde smerom ku hotelu Sheraton, kde ich neskôr zadržali a vypočúvali. V hoteli potom vojaci zadržali osobný počítač, niekoľko mobilných telefónov a finančnú hotovosť v americkej a iránskej mene, oznámil hovorca, podľa ktorého americké ozbrojené sily Iráncov odovzdali irackým úradom.

Spojené štáty obviňujú Irán, že podnecuje násilnosti v Iraku. Prezident Bush v utorok vyhlásil, že Irán musí "ihneď" zastaviť všetku podporu bojovníkom v Iraku, ktorí útočia na tamojšie sily pod velením USA. Washington pritom opäť obvinil Teherán z toho, že poskytuje výcvik, zbrane a inú podporu extrémistom v Iraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu