Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalší škandál kotlebovcov, smeje sa im celé Slovensko: Zamoril nás záhadný piesok zo Sahary

Na jednej zo stránok na Facebooku chcú kotlebovci zistiť, aká je pravda o saharskom piesku. Zobraziť galériu (4)
Na jednej zo stránok na Facebooku chcú kotlebovci zistiť, aká je pravda o saharskom piesku. (Zdroj: Facebook/Kotleba - ĽSNS - okres Ružomberok)

BRATISLAVA - Minulý týždeň v pondelok zasiahol Slovensko piesok zo Sahary. Aj keď mnohí ľudia nevedeli, o čo ide, ide o dosť bežný jav. Kotlebovci si zrejme myslia niečo iné. Podľa nich tento piesok reagoval na magnet, preto odobrali vzorky, aby zistili skutočnú pravdu.

Vodičom narobil piesok zo Sahary na autách poriadnu neplechu. Inak na tom neboli ani členovia Ľudovej strany Naše Slovensko. Na jednej zo svojich stránok na sociálnej sieti Facebook totiž informovali, že vôbec nemuselo ísť o piesok zo Sahary, ako avizovali viaceré médiá, ale aj meteorológovia. "Posledné dni bolo celé Slovensko doslova zapadnuté prachom. Podľa medializovaných informácií sa malo jednať o čiastočky piesku priamo zo Sahary," napísali na sociálnej sieti deň potom, čo sa čiastočky piesku dostali na Slovensko.

Ďalší škandál kotlebovcov, smeje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Kotleba - ĽSNS - okres Ružomberok)

Kotlebovci chcú zistiť pravdu

Problém podľa nich nastal, keď k čiastočkám prachu priložili magnet. "Tento prach totiž reagoval na magnet. Preto nastáva obrovská otázka, čo skutočne obsahoval prach, ktorý zamoril celé Slovensko? Aby sme zistili pravdu, odobrali sme viacero vzoriek na rôznych miestach Slovenska," napísali s tým, že vzorky odoslali na odbornú laboratórnu expertízu. "O jej výsledkoch vás budeme informovať." 

Ďalší škandál kotlebovcov, smeje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Kotleba - ĽSNS - okres Ružomberok)

Pod príspevkom sa strhla diskusia. Mnohí sa na adresu vyjadrovali posmešne, že ide o piesok z bombardovania, no objavili sa aj vtipné teórie o tom, že "americké a bruselské lietadlá chcú spraviť zo Slovenska púšť, aby viac vyhovovala migrantom a že magnetické čiastočky sú kryštáliky kyseliny Sorosovodíkovej, na ktorú sú Slováci alergickí." Admin stránky musel diskutujúcich okrem iného mierniť aj vo vulgarizmoch.

Ide o bežný jav

K čiastočkám piesku sa však takmer okamžite potom vyjadrili meteorológovia. Saharský piesok priniesli do atmosféry silné vzdušné prúdy a dažďové kvapky ho zniesli k zemi. Na hladkých povrchoch, napríklad na karosériách áut, zaznamenal v pondelok ráno viditeľnú stopu. Meteorológ Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vysvetlil, že nejde o ojedinelý jav.

Ďalší škandál kotlebovcov, smeje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Kotleba - ĽSNS - okres Ružomberok)

Naopak, k preneseniu saharského prachu do našej oblasti prichádza nezriedka. "Stačí k tomu vhodná poveternostná situácia, v ktorej sa skombinujú piesková búrka na Sahare a silné juhozápadné prúdenie, ktoré piesok z púšte donesie až k nám," ozrejmil. Dodal, že v priebehu tohtoročného apríla ide už o tretiu takúto epizódu. "Táto vlna je však výnimočná tým, že toho prachu sa dostalo do atmosféry skutočne veľa," upozornil. "V podstate všade tam, kde zaprší, budú dažďové kvapky obsahovať aj drobné čiastočky Sahary," uviedol Hrabčák.

Škandály kotlebovcov

Kotlebovci už v minulosti čelili niekoľkým trapasom. V januári tohto roku strana zverejnila video, v ktorom predstavuje protiimigračný zákon. Nechýbali typické zelené tričká a mikiny, romantická zasnežená krajina a amatérske herecké výkony. Vlna posmešných komentárov prišla takmer okamžite. Ďalším škandálom boli komentáre na adresu dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Označili to ako popravu medzinárodného zločinca, voči týmto komentárom sa však strana ohradila.

K týmto škandálom sa v júni 2017 pridal ďalší. Na sociálnu sieť totiž zavesili fotky z výstupu na najvyšší vrch Malej Fatry - Veľký Kriváň. "S myšlienkou organizovať národné výstupy na Kriváň prišiel slovenský spisovateľ a vydavateľ Gašpar Fejérpataky-Belopotocký. Naplno sa však tradícia národných výstupov začala rozvíjať od 16. augusta 1841. V tento deň zdolali Kriváň okrem Gašpara Fejérpataky-Belopotockého aj Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Michal Miloslav Hodža, Samo Bohdan Hroboň a ďalší významní slovenskí národovci," napísali v príspevku. Všetko by bolo v poriadku, keby Belopotocký a Štúr nevystúpili na iný Kriváň. Na ten vo Vysokých Tatrách.

Viac o téme: PiesokSaharaĽudová strana Naše Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu