Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ahmadínedžád: Iránska jadrová otázka je uzavretá

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád

TEHERÁN - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v utorok vyhlásil, že Irán vďaka spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) uzavrel otázku svojho jadrového programu.

"Ani jeden člen MAAE nespolupracoval tak ako Irán," povedal prezident na tlačovej konferencii v Teheráne. "Takže z nášho pohľadu je otázka iránskeho jadrového programu uzavretá. Irán je jadrový národ a má cyklus jadrového paliva," dodal.

Irán v pondelok vyhlásil, že medzinárodnej agentúre objasnil otázky týkajúce sa pokusov z plutóniom. Teherán zároveň zverejnil päťstránkový časový plán spolupráce s MAAE, na ktorom sa obe strany dohodli na minulotýždňových rokovaniach za zatvorenými dverami. Plán spolupráce má zmierniť podozrenia, že Irán vyvíja jadrové zbrane.

MAAE vyhlásenie Teheránu odmietla komentovať, no diplomati blízki agentúre povedali, že otázky o súčasných možných pokusoch Iránu s plutóniom boli zodpovedané. Spojené štáty americké tvrdia, že Irán spolupracuje s MAAE, aby sa vyhol ďalším sankciám Organizácie Spojených národov (OSN), pokračuje však v spornom obohacovaní uránu. Plutónium a obohatený urán sú súčasťou civilného jadrového programu, zároveň však môžu byť použité na výrobu jadrových zbraní.




Obmedzí Irán mnohoženstvo?


TEHERÁN - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád dnes takisto vyhlásil, že je zástancom obmedzenia mnohoženstva vo svojej krajine. "Mali by v tejto záležitosti existovať jasne stanovené obmedzenia," odpovedal Ahmadínežád na otázku štátnej televízie o polygamii v Iráne.

Na základe islamského práva je sika - miestny výraz pre polygamiu - v Iráne legálna a muži moslimovia môžu mať súčasne štyri manželky, hoci dnes to praktizuje iba veľmi málo Iráncov.

"Pre iránskych mužov je jedna žena viac ako dosť," vyhlásil Ahmadínedžád v úsmevom v štátnej televízii, čím naznačil, že vzhľadom na ťažkú ekonomickú situáciu si už väčšina mužov nemôže dovoliť starať sa o viacero manželiek.

Mnohé aktivistky za práva žien pokladajú siku za ďalšiu formu prostitúcie, ale moslimskí experti namietajú, že napríklad vdovy bez akýchkoľvek príjmov, ktoré sú v pozícii druhých manželiek, majú v iránskej spoločnosti väčšiu úctu než slobodné ženy. "Ženy majú v našej spoločnosti významné postavenie a mali by byť vysoko vážené - ale konečné slovo v otázke mnohoženstva je mimo vplyvu vlády a má to v rukách súdnictvo," dodal Ahmadínedžád.

Niektorí moderne zmýšľajúci Iránci kopírujúci Západ však tento systém využívajú, pretože muži a ženy v Iráne môžu spolu žiť, iba ak majú potvrdenie o uzavretí manželstva, čiže certifikát o sike.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu