Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Netanjahu sa dohodol s OSN: Afrických migrantov prijmú krajiny ako Nemecko a Taliansko

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Abir Sultan, pool via AP)

TEL AVIV - Izrael dosiahol s Organizáciou Spojených národov dohodu, ktorou sa ruší plánované vyhostenie afrických žiadateľov o azyl z jeho územia, pričom veľká časť z týchto migrantov sa presídli do západných krajín. Oznámila to v pondelok kancelária izraelského predsedu vlády Benjamina Netanjahua. Neskôr informáciu potvrdil aj samotný premiér, informovala agentúra DPA.

Netanjahu uviedol, že na základe dohody dosiahnutej s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyšle Izrael vyše 16.000 afrických migrantov do západných krajín ako Nemecko, Kanada či Taliansko. Zvyšku afrických azylantov, a síce asi 16.000 osobám, bude podľa premiéra udelený ochranný štatút a na území Izraela budú môcť zostať. 

Dosiahnutá dohoda, ktorá bude implementovaná v nadchádzajúcich piatich rokoch, odvracia hrozbu nútenej deportácie migrantov do bližšie nešpecifikovaných afrických krajín.

Okolo 37.000 afrických migrantov a tisíce ich detí, pochádzajúcich najmä z Eritrey a Sudánu, uniklo v uplynulých rokoch pred nebezpečím práve do Izraela. Ten však považuje väčšinu z nich za ekonomických migrantov, nazýva ich votrelcami a tvrdí, že nie je povinný ponechať ich na svojom území. Afrických migrantov je však na území Izraela viac, než počet o akom v pondelok hovoril Netanjhau a nie je teda doposiaľ zrejmé, čo sa stane s tými zvyšnými, konštatovala agentúra DPA.

Pôvodný plán na ich vyhostenie vyvolal v krajine vlnu rozhorčenia, najmä medzi ľudskoprávnymi či mimovládnymi organizáciami. Kritici opatrenia tvrdili, že deportácie sú neetické a poškodia imidžu Izraela ako útočiska pre židovských migrantov.

Netanjahu pôvodne avizoval úmysel vyhostiť týchto utečencov do tretích krajín, pričom podľa izraelských médií sa chcel dohodnúť s Rwandou a Ugandou. V pondelok však na tlačovej konferencií oznámil, že takýto plán sa neuskutoční "pre obmedzenia a politické problémy tretích krajín". 

Dohodu s OSN privítali izraelské ľudskoprávne organizácie, ktoré uviedli, že jej uplatňovanie budú pozorne sledovať. Tak sa chcú uistiť, že všetci žiadatelia budú mať zabezpečené ľudské práva, štatút a bezpečie v Izraeli či iných krajinách. 

Viac o téme: Benjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu