Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty študentov v Bangladéši trvajú už týždeň: Po zrážkach s políciou najmenej 30 ranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Najmenej 30 ľudí utrpelo zranenia pri zrážkach demonštrantov s políciou, ku ktorým došlo počas už týždeň trvajúcich protestov študentov v uliciach bangladéšskeho hlavného mesta Dháka. Protesty za bezpečnosť v cestnej premávke vyvolala smrť dvoch tínedžerov, ktorých v nedeľu zrazil autobus idúci vysokou rýchlosťou. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Asi 100 policajných príslušníkov a aktivistov vládnucej strany Bangladéšska ľudová liga na rozohnanie davu použili palice. Zároveň demonštrantom zhabali kamery a mobilné telefóny, keď sa snažili tento zákrok na ne zachytiť. K násiliu došlo krátko po tlačovej konferencii komisára metropolitnej polície v Dháke, počas ktorej demonštrantov vyzval, aby z ulíc odišli a nechali políciu robiť si svoju prácu.

Podľa niektorých informácií protestujúci študenti - zo stredných a vysokých škôl - kontrolujú v meste i v ďalších častiach Bangladéša registračné štítky autobusov a žiadajú od vodičov, aby sa identifikovali. Protest, ktorý trvá už siedmy deň, doslova paralyzoval dopravu v metropole Dháka i v iných mestách.

"Nechceme umierať pri dopravných nehodách. Žiadame zaručiť prirodzenú smrť," povedal pre agentúru DPA jeden z demonštrantov držiac transparent s nápisom "Chceme spravodlivosť".  Podľa záznamov polície pri dopravných nehodách v Bangladéši ročne zomrie približne 3000 ľudí. Podľa miestnej súkromnej organizácie Passenger Welfare Association vlani pri nehodách na cestách v krajine zahynulo najmenej 7397 ľudí. 

Viac o téme: ŠtudentiDemonštrácieBangladéšDháka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu