Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rázny krok ruského ministerstva: Počet britských diplomatov v Rusku musí rázne klesnúť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo v piatok Londýnu, aby znížil počet svojich diplomatov a pracovníkov veľvyslanectva a konzulátov v Rusku na úroveň, ktorú má aktuálne Moskva v Británii, informovali agentúry AP a DPA.

Ruská diplomacia si v piatok predvolala britského veľvyslanca Laurieho Bristowa v Moskve a odovzdala mu protestnú nótu proti "provokatívnym a nepodloženým krokom zo strany Británie, ktoré podnietili vylúčenie ruských diplomatov z rôznych krajín bez akéhokoľvek dôvodu". 

Londýn má podľa vyhlásenia ruskej diplomacie mesiac na to, aby znížil svoj diplomatický personál na rovnaký počet, aký má Rusko v Británii. Ruské nariadenie zredukovať britskú diplomatickú misiu v Moskve je "poľutovaniahodné", ale bolo očakávané, vyhlásilo v piatok britské ministerstvo zahraničných vecí.

Ruské kroky nič nezmenia na "faktoch" o útoku na bývalého špióna Sergeja Skripaľa a na jeho dcéru. Nie je iná alternatíva k záveru, že Rusko je obvinené z pokusu o "atentát na dvoch ľudí na britskej pôde". Britská diplomacia ďalej zopakovala, že Rusko "zjavne porušuje medzinárodné právo a Dohovor o chemických zbraniach". O konkrétnych počtoch ani jedna strana bezprostredne nehovorila.

Rusko vypovedalo množstvo západných diplomatov

O vyhostení diplomatov bolo v piatok informovaných týchto 23 krajín: Albánsko, Austrália, Chorvátsko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Moldavsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a Ukrajina. Rusko ďalej zváži, aké odvetné kroky podnikne voči: Belgicku, Čiernej hore, Gruzínsku a Maďarsku.

Vo vyhlásení ruskej diplomacie sa nezmieňuje Severoatlantická aliancia, ktorá vyhostila sedem Rusov. Ešte vo štvrtok Moskva oznámila, že Rusko vyhostí 60 amerických diplomatov a zatvorí americký konzulát v Petrohrade. Celkovo 29 štátov sveta pristúpilo k vyhosteniu ruských diplomatov v reakcii na útok na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ku ktorému došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury. Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok, obvinila Moskvu. Tá akúkoľvek spojitosť s prípadom Skripaľ odmieta.

Viac o téme: DiplomatiRuskoLondýnMoskvaVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu