Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Separatisti z Podnesterska odmietli výzvu OSN: Ruských vojakov z územia nestiahnu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Ivan Sekretarev)

MOSKVA - Separatisti z moldavského regiónu Podnestersko odmietli v nedeľu rezolúciu OSN vyzývajúcu na stiahnutie ruských vojakov z tejto oblasti, informuje agentúra DPA.

Medzinárodne neuznaná vláda v podnesterskom Tiraspole uviedla, že ruskí vojaci pomohli pri udržiavaní prímeria, ktoré ukončilo desaťročia trvajúci regionálny konflikt, informovali ruské médiá. Valné zhromaždenie OSN v piatok prijalo nezáväznú rezolúciu, ktorou vyzvalo Moskvu, aby z Podnesterska stiahla svoje jednotky.

Podnestersko, kde je stále rozmiestnených približne 1500 ruských vojakov, je všeobecne považované za jeden z mnohých "zmrazených konfliktov" na území bývalého Sovietskeho zväzu. Tento prevažne rusky hovoriaci región vyhlásil nezávislosť od Moldavska v roku 1990 z obavy, že sa Kišiňov bude usilovať o znovuzjednotenie so susedným Rumunskom.

Väčšina Moldavska bola totiž medzi svetovými vojnami jeho súčasťou. Moldavské sily a Moskvou podporovaní podnesterskí separatisti viedli v roku 1992 krátky, ale krvavý konflikt, ktorý sa potom, keď ruskí vojaci v tomto regióne zasiahli na strane podnesterských bojovníkov, skončil dohodou o prímerí.

Viac o téme: SeparatistiOSNMoldavskoPodnestersko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu