Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko vracia úder USA: Z krajiny vyhostí desiatky diplomatov, to ale nie je všetko

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Rusko vyhostí 60 amerických diplomatov a zatvorí americký konzulát v Petrohrade. Informoval o tom vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, uviedla agentúra AP. Na ruské ministerstvo zahraničných vecí bol zároveň predvolaný veľvyslanec USA v Rusku Jon Huntsman, ktorý bude oboznámený o podrobnostiach.

Rusi vyhostia diplomatov z takmer 30 štátov

Rusko vyhostí 150 diplomatov z takmer 30 krajín, ktoré v reakcii na útok na bývalého ruského dvojitého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru vyhostili 153 pracovníkov ruských veľvyslanectiev a konzulátov. Informoval o tom vo štvrtok denník New York Times.

Celkovo 29 štátov sveta pristúpilo k vyhosteniu ruských diplomatov v reakcii na útok na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ku ktorému došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury. Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok, obvinila Moskvu. Tá akúkoľvek spojitosť s prípadom Skripaľ odmieta. 

Spojené štáty americké kvôli útoku v Británii vyhostili 60 ruských diplomatov a nariadili uzatvorenie ruského konzulátu v meste Seattle. Celkovo bolo vyhostených 150 diplomatov z troch desiatok zemí. 

Traja Rusi musia opustiť Českú republiku, Litvu a Moldavsko, dvaja Holandsko, Dánsko, Taliansko, Albánsko, Španielsko a Austráliu. Po jednom diplomatovi posiela späť do Ruska aj Švédsko, Chorvátsko, Rumunsko, Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Maďarsko, Írsko, Belgicko, Nórsko, Macedónsko, Čierna Hora a Gruzínsko. Sedem pracovníkov ruskej misie posiela domov aj NATO.

Londýn z útoku na Skripaľa obvinil Moskvu, tá to ale odmieta. Na utorok Rusko požaduje kvôli prípadu Skripaľa zvolanie schôdze Organizácie pre zákaz chemických zbraní.

"Opatrenia budú recipročné. Zahŕňajú vyhostenie rovnakého počtu diplomatov a odvolanie nášho súhlasu s činnosťou generálneho konzulátu USA v Petrohrade," citovala Lavrova agentúra Reuters. 

Uzatvorenie amerického konzulátu v Petrohrade sa predpokladalo, pretože tento krok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odporučilo ministerstvo zahraničia. O odvetných krokoch však rozhoduje výhradne prezident. Americkí diplomati musia opustiť územie Ruskej federácie do 5. apríla, uviedla agentúra TASS.

Viac o téme: RuskoUSASergej LavrovSkripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu