Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Len kúsok k vojne: Libanon je odhodlaný zabrániť Izraelu vo výstavbe pohraničného múru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / AP)

BEJRÚT - Libanonská najvyššia rada obrany vydala v stredu pokyn zabrániť Izraelu, aby vystaval na území Libanonu pohraničný múr. Opatrenie Bejrútu prichádza v čase stúpajúceho napätia ohľadom územných a námorných hraníc medzi oboma krajinami, informuje agentúra Reuters

Libanonskí lídri nedávno obvinili Izrael z ohrozovania stability tohto pohraničného regiónu. Spory ohľadom zmieneného múru a plánov Bejrútu uskutočniť prieskum v sporných pobrežných vodách pre možnú ťažbu ropy a zemného plynu vyvolali napätie medzi Libanonom a Izraelom.

"Ak postavia tento múr, bude to považované za útok na libanonské územie," uviedol vo vyhlásení generálny tajomník libanonskej najvyššej rady obrany po stretnutí s predstaviteľmi vládneho kabinetu a armádnymi činiteľmi.

"Najvyššia rada obrany vydala pokyny na riešenie tejto agresie so zámerom predísť tomu, aby Izrael vybudoval tento múr na libanonskom území," uviedol zmienený bezpečnostný orgán bez uvedenia ďalších detailov.

Izraelskí predstavitelia na danú záležitosť bezprostredne nereagovali. Židovský štát predtým vyhlásil, že inkriminovaný múr, ako aj sporné stredomorské ťažobné pole, sa nachádzajú na jeho teritóriu.

V libanonsko-izraelskom pohraničí vládne od roku 2006, keď Izrael viedol vojnu s libanonským šiitským militantným hnutím Hizballáh, relatívny pokoj. Počas tohto mesačného konfliktu zahynulo približne 1200 Libanončanov - väčšinou civilistov - a 160 Izraelčanov, prevažne vojakov. Odvtedy nedošlo k žiadnej väčšej konfrontácii medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý má podporu Iránu.

Viac o téme: MúrIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu