Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Erdoganovo krvavé vyhlásenie po útokoch na sýrskych Kurdov: Zabili sme 800 teroristov

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Yasin Bulbul/Pool Photo via AP)

ANKARA - V enkláve Afrín na severozápade Sýrie bolo zabitých už približne 800 teroristov, vyhlásil vo štvrtok turecký Recep Tayyip Erdogan.

"Samozrejme, toto číslo sa do večera zvýši," povedal Erdogan podľa agentúry Anadolu v prezidentskom komplexe na stretnutí s domácou mládežníckou nadáciou. Agentúra Anadolu ešte predtým uviedla, že tureckí vojaci spolu so spojeneckými sýrskymi silami vytlačili kurdských bojovníkov z ďalšej dediny v enkláve Afrín. Vo štvrtok vraj ovládli dedinu Ali Kar ležiacu na severe enklávy. Ďalšie podrobnosti o bojoch Anadolu nezverejnila. Uviedla však, že celkovo 27 "lokalít" v Afríne - 20 dedín a sedem vrchov - sa od spustenia operácie Olivová ratolesť dostalo pod tureckú kontrolu.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne. Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, zakázaná.

Viac o téme: ZabitieTeroristiTureckoRecep Tayyip Erdogan