Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sýrska ozbrojená opozícia tvrdí, že v provincii Idlib zostrelila ruskú stíhačku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MAARAT AN-NUMÁN - Sýrska ozbrojená opozícia tvrdí, že v provincii Idlib na severovýchode Sýrie zostrelila ruské stíhacie lietadlo a zajala jeho pilotov, informovala agentúra DPA.

Podľa agentúry DPA odvolávajúcej sa na nemenovaného povstaleckého veliteľa lietadlo typu Su-25 bolo údajne zostrelené v blízkosti mesta Maarat an-Numán na severozápade provincie Idlib. Veliteľ dodal, že piloti boli zadržaní asi päť kilometrov od miesta zostrelenia svojho stroja.

Podľa rádia Echo Moskvy, ktoré sa odvoláva na televíziu Sky News Arabia, lietadlo bolo zostrelené raketou. Ďalšie podrobnosti nie sú k dispozícii, uviedol tento zdroj. Nie je známe, komu lietadlo patrilo, dodala agentúra TASS. Podľa DPA z Ruska zatiaľ neprišiel komentár k incidentu.

Sýrske vládne sily podporované ruskými lietadlami v posledných týždňoch zintenzívnili útoky na provinciu Idlib. Sýrska armáda sa minulý mesiac v provincii Idlib zmocnila kontroly nad strategickou leteckou základňou Abú Zuhúr, ktorá bola dovtedy v rukách povstalcov.

Provincia Idlib je v Sýrii poslednou baštou povstalcov, medzi ktorými dominujú džihádisti aliancie Haját Tahrír aš-Šám napojenej na teroristickú sieť al-Káida. Rusko je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého sily sa v posledných mesiacoch zmocnili veľkej časti území ovládaných umiernenými povstalcami i džihádistami.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo zostrelenie

Ruské ministerstvo obrany v sobotu potvrdilo, že v Sýrii bolo zostrelené stíhacie lietadlo Su-25 patriace ruským ozbrojeným silám. Pilot sa katapultoval, ale prišiel o život "v boji s teroristami". S odvolaním sa na ruský rezort obrany o tom informovala agentúra TASS.

Viac o téme: ZostrelenieStíhačkaMoskvaSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu