Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vzťahy s Tureckom sú podľa Holandska na bode mrazu: Veľvyslanci tak zostávajú doma

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Emrah Yorulmaz/Pool Photo via AP)

HAAG - Holandské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok informovalo, že na nedávnych rokovaniach medzi holandskými a tureckými diplomatmi sa nepodarilo dosiahnuť dohodu o normalizácii vzťahov medzi Holandskom a Tureckom.

V dôsledku toho holandská vláda aj oficiálne sťahuje svojho veľvyslanca z Turecka. Podľa holandských médií je to však len formálna záležitosť, keďže holandský veľvyslanec nie je v Turecku už od marca 2017 a Ankara mu odmieta umožniť návrat. Holandský rezort zahraničia však dodáva, že kým sa nevráti holandský veľvyslanec do Ankary, holandská vláda recipročne neumožní ani návrat tureckého veľvyslanca do Holandska.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa vyostrili po tom, čo Holandsko - podobne ako Nemecko - začiatkom minulého roku odmietlo požiadavku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana povoliť jemu a ďalším členom tureckej vlády zorganizovať mítingy na území týchto krajín. Erdogan na nich plánoval medzi miestnymi Turkami agitovať za posilnenie svojich právomocí, ktoré si neskôr nechal odhlasovať v referende.

Viac o téme: VzťahyVeľvyslanciTureckoHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu