Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čína je pre USA rovnako nebezpečná ako Rusko: Putin kvôli TOMUTO hovorí o nie priateľskom čine

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na stretnutí so svojimi stúpencami v Moskve 30. januára 2018. V Rusku sa uskutočnia prezidentské voľby
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na stretnutí so svojimi stúpencami v Moskve 30. januára 2018. V Rusku sa uskutočnia prezidentské voľby (Zdroj: FOTO TASR/AP)

WASHINGTON - Úsilie Číny o vyvíjanie skrytého vplyvu na Západ je rovnako znepokojujúce ako podvratné činnosti Ruska, vyhlásil riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo. Ako v utorok informovala spravodajská televízia BBC, Číňania sa podľa Pompea na takýchto činnostiach "podpísali" oveľa výraznejšie než Rusi.

"Môžeme sledovať cielené úsilie o kradnutie amerických informácií, špióni - ľudia, ktorí budú pracovať v mene čínskej vlády proti Amerike, sa snažia infiltrovať do Spojených štátov" vyhlásil riaditeľ CIA. Čínske pôsobenie nie je podľa neho vidieť len v Amerike. Presúva sa aj do Európy a Británie.

Ruské zásahy sú hlavnou témou politickej diskusie vo Washingtone, uvádza BBC. Riaditeľ CIA však prekvapujúco tvrdí, že Čína má väčšiu schopnosť vyvíjať vplyv a je potrebné urobiť ešte viac, aby sa mu čelilo.

Vplyv Číny sa podľa Pompea pohybuje od tradičnej špionáže (ľudskej a kybernetickej) až po obvinenia z používania odcudzeného duševného vlastníctva na pomoc svojim podnikom. Riaditeľ CIA sa domnieva, že krajiny by mohli pre boj proti čínskym snahám ovplyvňovať Západ spoločne urobiť viac.

Putin: Zverejnenie zoznamu rezortu financií USA nie je priateľským činom

Za "nie priateľský čin" označil v utorok ruský prezident Vladimir Putin zoznam amerického ministerstva financií obsahujúci mená ruských politikov a "oligarchov" napojených na Kremeľ, informovala agentúra AP. Putin v reakcii vysielanej v televíznom prenose varoval, že zmienený zoznam môže ešte skomplikovať vzťahy USA-Rusko a "poškodiť medzinárodným vzťahom ako takým". 

Rusko chce podľa Putina rozvíjať so Spojenými štátmi vzťahy, a nie podnikať nejaké odvetné kroky. "Chceme nastoliť dlhotrvajúce a stabilné vzťahy," povedal podľa agentúry Reuters v utorok šéf Kremľa. Na adresu tohto zoznamu sa ešte pred Putinom kriticky vyjadril hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že celá skupina z tohto zoznamu je tu opísaná ako "nepriatelia" Spojených štátov.

Dokument - neoficiálne známy ako "Putinov zoznam" - obsahuje mená 114 významných predstaviteľov ruskej vlády, 42 Putinových poradcov a ministrov - vrátane premiéra Dmitrija Medvedeva - a popredných predstaviteľov Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a vojenskej rozviedky GRU. Nachádzajú sa v ňom aj generálni riaditelia významných štátnych spoločností, napríklad energetického giganta Rosnefť a banky Sberbank.

Zoznam ďalej menuje 96 bohatých Rusov, ktorých ministerstvo financií USA považuje za "oligarchov". Americké ministerstvo financií ho zverejnilo v noci na utorok. Splnilo tak požiadavku Kongresu potrestať Moskvu za jej údajné zasahovanie do predvlaňajších prezidentských volieb v USA.

 

 

Viac o téme: ČínaVladimir PutinUSA Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu