Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Systém prerozdeľovania utečencov v EÚ nefunguje, uviedol Kurz

Sebastian Kurz a Viktor Orbán
Sebastian Kurz a Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Systém prerozdeľovania utečencov v Európskej únii je nefunkčný, ilegálnu migráciu treba zastaviť, povedal v utorok vo Viedni rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz po pracovnom stretnutí s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Podľa agentúry MTI rakúsky kancelár zdôraznil, že Rakúsko a Maďarsko idú rovnakým smerom - cestou ochrany vonkajších hraníc Únie. Kurz podotkol, že jeho krajina chce zohrať úlohu mosta. Poznamenal, že v súvislosti s prisťahovalectvom treba zriadiť nový systém, pričom členské krajiny musia rozhodnúť o tom, koho chcú prijať.

"Schengenský systém treba zachovať a posilniť, zrušenie vnútorných hraníc je podstatným základom fungovania EÚ," povedal rakúsky politik, podľa ktorého Schengen môže fungovať iba v prípade, ak sú vonkajšie hranice usporiadané. Dodal, že Rakúsko chce v tejto otázke spolupracovať s Maďarskom.

Podľa Orbána je potrebné chrániť budúcnosť Európy, ktorú najviac ohrozuje sťahovanie národov - migrácia. "Máme kresťanskú kultúru, spôsob života, ktorý chceme zachovať. Táto identita je dôležitá, preto musíme zachovať kresťanské základy," povedal maďarský premiér, ktorý odmietol vnútorné hraničné kontroly, ale takisto zdôraznil nutnosť ochrany vonkajších hraníc.

Viac o téme: Sebastian Kurz a Viktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu