Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Liečiteľka dokázala presvedčiť ženy, že sú tehotné: Doživotné komplikácie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sputnik.zoznam.sk, Thinstock)

KONAKRY - Polícia v Guinei zatkla liečiteľku, ktorá oklamala stovky žien, ktorým tvrdila, že sú tehotné. Šarlatánka predala ženám byliny, po ktorých "zázračne otehotneli". V skutočnosti ale ich zväčšené brucho spôsobilo nadúvanie, informoval spravodajský web BBC.

Lekári zostali zhrození, toto ešte nevideli: FOTO Matka (23) porodila skutočnú "morskú pannu"

N'na Fanta Camaraová ženám, ktoré nemohli otehotnieť, dala zmes listov, bylín a korenín, za ktoré si vypýtala 33 dolárov (27 eur), pričom priemerná mesačná mzda v Guinei činí zhruba 48 dolárov (cca 40 eur). Samozvaná liečiteľka si podľa polície týmto spôsobom každý mesiac zarobila niekoľko tisíc dolárov. Obhajuje sa tým, že ženám iba chcela pomôcť.

Pred policajným veliteľstvom v Konakry, kde úrady Camaraovú zadržiavajú, v utorok protestovalo 200 žien. Podľa predbežných odhadov "pomoc" v podobe zázračných bylín využilo 700 žien vo veku 17 až 45 rokov, čo zároveň poukazuje na výsadné postavenie tradičných liečiteľov v miestnej spoločnosti, uvádza BBC. V roku 2006 podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) využívalo služby liečiteľov až 80 percent obyvateľov Afriky.

"Keď sme ju prvýkrát navštívili, dala nám medicínu z bylín a listov, po ktorej sme zvracali. Uistila nás, že je to pre nás dobré. Čím dlhšie som liek brala, tým viac sa mi začalo nafukovať brucho," povedala jedna z poškodených žien. "Po nejakom čase sme ju opäť navštívili, vyšetrila nás. Dotkla sa nášho brucha a povedala, že sme tehotné," dodala s tým, že je Camaraová požiadala, aby jej za jej službu dali látky a kurča a aby k lekárovi nechodili.

Policajný lekár 47 z poškodených vyšetril a dospel k záveru, že im hrozia doživotné zdravotné komplikácie.

Camarová trvá na tom, že nič zlé neurobila. "Veľmi sa snažím pomáhať ženám k dosiahnutiu ich snov. Zvyšok je však v rukách božích," tvrdí. Bola obvinená z podvodov a z ohrozovania zdravia a čaká ju súd.

Viac o téme: BylinyTehontenstvoŠarlantánka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu