Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ministerstvo zdravotníctva chce sprísniť zákon o liekoch, objavujú sa špekulanti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje sprísniť zákon o liekoch, ten pritom prešiel zmenami len nedávno, v januári minulého roka. Dôvodom majú byť špekulanti, ktorí vymýšľajú, ako ho obísť. "Niektoré lekárne si medzi sebou v relatívne veľkých objemoch predávali lieky," potvrdila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová s tým, že to pri zákone upravujúcom reexport liekov do zahraničia vzbudzuje pozornosť. Takúto výmenu liekov preto štát plánuje regulovať.

Situáciu potvrdzuje aj šéf Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. "Zaznamenali sme celkom úspešné snahy niektorých subjektov, ktoré získali povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti o skupovanie liekov z iných lekární," uviedol.

Za júl až december minulého roka prijal štát podnety na nekalé praktiky najmä pri lekárňach. V tejto veci začal osem správnych konaní, doteraz boli uložené lekárňam štyri pokuty. Podľa Eliášovej totiž porušili zákon, ktorý hovorí, "že lieky môžu vydať pacientom, predať späť veľkodistribútorovi alebo iba jedenkrát predať inej lekárni". "Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) plánuje v kontrolách pokračovať," povedala.

Podmienky vývozu liekov zo Slovenska sa zmenili začiatkom minulého roka. Eliášová tvrdí, "že problém s chýbajúcimi liekmi prestal v porovnaní s minulosťou existovať". Ak liek podľa nej na trhu chýba, ide zväčša o interný dôvod držiteľa registrácie daného lieku, napríklad problém vo výrobe.

Distribučné firmy nemôžu od januára 2017 viac za hranice vyvážať lieky, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Dá sa to iba v prípade súhlasu ich výrobcu. "Distribučky" sú tak ako výrobcovia povinné dodávať lieky len do lekární. Pokiaľ ich chcú dodať inej distribučnej firme, môžu tak urobiť len vtedy, ak lieky skončia v lekárni.

Aj lekárne majú nové povinnosti. Receptové lieky nemôžu odpredať komukoľvek. Spätný predaj lieku je možný iba tomu držiteľovi povolenia na veľkodistribúciu humánnych liekov, od ktorého lekáreň liek nakúpila. Lekárne si môžu tiež v prípade potreby vymieňať lieky medzi sebou.

Za nedodržiavanie zákona hrozia veľkodistribútorom pokuty až jeden milión eur, lekárňam do 100.000 eur.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaLieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu