Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Situácia v Sýrii sa dramatizuje: Nový konflikt spojencov kvôli Kurdom, Turecko proti USA

Útok opozičných vojsk v Sýrii Zobraziť galériu (3)
Útok opozičných vojsk v Sýrii (Zdroj: SITA/Ghouta Media Center, via AP, File)

DAMASK - USA nemajú právo zasahovať do záležitostí Sýrie, vyhlásilo vo štvrtok sýrske ministerstvo zahraničných vecí. Urobilo tak deň po tom, ako administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa načrtla svoje ciele, ako ovplyvňovať výsledok sedemročnej občianskej vojny v Sýrii, píše agentúra AP. Podľa nej navyše Sýria oznámila, že zostrelí všetky turecké bojové lietadlá, ktoré zaútočia na krajinu.

Rusi opäť provokujú: Narušenie britského vzdušného priestoru, poplach mali aj belgické stíhačky

Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson uviedol, že americké jednotky zostanú v Sýrii v dohľadnej budúcnosti, aby porazili džihádistov. Povedal tiež, že Spojené štáty nepodporia finančne obnovu žiadnej časti Sýrie, kde bude pri moci prezident Bašár Asad.

Sýrsky rezort diplomacie prostredníctvom štátnej tlačovej agentúry SANA konštatoval, že americká vojenská prítomnosť je "ilegálna". Podľa ministerstva Sýria "nepotrebuje ani dolár od USA na obnovu, pretože tento dolár je postriekaný krvou Sýrčanov".

Na nekonzistentné vyhlásenia zo strany Spojených štátov o vytvorení pohraničných bezpečnostných zložiek na severe Sýrie sa sťažoval turecký premiér Binali Yildirim. Turecko reagovalo nahnevane na správy o Kurdmi vedených pohraničných silách v Sýrii. Nazvalo ich "armádou teroru" a prisľúbilo, že ich zničí.

Američania hovoria o chybnej interpretácii

Rex Tillerson v stredu uviedol, že celá situácia bola "chybne opísaná" a USA chcú poskytnúť výcvik miestnym zložkám v Sýrii a nezamýšľajú vytvoriť pohraničné bezpečnostné sily.

Turecká armáda oznámila, že náčelník generálneho štábu Hulusi Akar a šéf tajnej služby Hakan Fidan odcestovali do Ruska na rokovania o situácii v Sýrii. Ich návšteva sa uskutočňuje v čase, keď Turecko hrozí vojenskou ofenzívou proti Kurdmi ovládanej enkláve Afrín na severe Sýrie. V Afríne je zrejme prítomná aj ruská armáda, dodáva agentúra AP. Podľa Damasku ide o zasahovanie a podľa Ruska o začiatok územného rozpadu Sýrie.

Situácia v Sýrii sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Asmaa Waguih)

Odveta Sýrie

Sýrske letectvo zasiahne proti tureckej armáde, ak Turecko začne sľubovanú ofenzívu proti prihraničnému Afrínu. Povedal to dnes námestník sýrskeho ministra zahraničia Fajsal Mikdád. Vyhlásil, že sýrske letectvo zostrelí každé turecké lietadlo.

"Upozorňujeme turecké vedenie, že ak začne vojenskú operáciu v oblasti Afrín, budeme to považovať za útok tureckej armády," povedal Mikdád. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento týždeň povedal, že Turecko začne útok na Afrín do niekoľkých dní. Podľa Turecka patria kurdské skupiny, ktoré oblasť Afrín kontrolujú, k teroristickým organizáciám a Turecko si neželá, aby operovali v blízkosti jeho hranice.

Situácia v Sýrii sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Syrian Democratic Forces)

Pohraničné bezpečnostné jednotky

Koalícia vedená USA v nedeľu oznámila, že má vzniknúť zbor so silou 30-tisíc ľudí, ktorého časť bude tvoriť arabsko-kurdská koalícia, ktorá bojuje v Sýrii proti radikálom.

Tento týždeň sa začali objavovať podrobnosti o chystanej jednotke. Podľa nich sa už začal výcvik prvej skupiny aj nábor nových členov. Spolovice mala pohraničný zbor tvoriť arabsko-kurdská koalícia SDF, druhú polovicu potom nováčikovia. Turecko na správy reagovalo veľmi ostro, pretože kurdské milície, ktoré sú súčasťou SDF, radí k teroristom.

"To je veľmi zlý krok, trpezlivosť Turecka je na konci," povedal vicepremiér Bekir Bozdag. Tillerson vyhlásil, že USA Turecko informovali, že majú v úmysle len pomôcť, aby "miestne jednotky zaistili bezpečnosť na oslobodených územiach" v Sýrii.

Turecký minister zahraničia Mevlüt Cavusoglu dnes vyhlásil, že Turecko nie je s Tillersonovým vyhlásením spokojné. Ankara chce podľa neho vidieť konkrétne dôkazy toho, že Spojené štáty ukončia spoluprácu s "teroristickými skupinami". Yildirim povedal, že "USA musia vyvrátiť nejasnosti a zmeniť postoj voči Turecku v prospech lepších vzťahov".

Viac o téme: ArmádaUSATureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu