Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Historický deň v Saudskej Arábii: Ženy prvýkrát pustia na futbalový zápas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

RIJÁD - Ženy v Saudskej Arábii budú môcť v piatok popoludní vôbec po prvý raz navštíviť futbalový zápas, v ktorom sa na štadióne v meste Džidda stretnú dva tímy saudskoarabskej futbalovej ligy. Od väčšiny mužských divákov však budú ženy oddelené - sedieť budú v tzv. rodinnej sekcii hľadiska.

Opatrenie je realizované ako prvé zo série sociálnych reforiem zameraných na väčšie práva žien, ktoré sú pripisované vplyvnému saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi a do platnosti vstúpia v tomto roku, priblížila agentúra DPA.

Saudskoarabské kráľovstvo v prípravnej fáze označilo úseky futbalových tribún vyhradené pre ženy ako "rodinné sekcie". Vybavilo ich ženskými toaletami, samostatnými vchodmi aj parkovacími miestami. 

Štadión v Džidde je vôbec prvým, na ktorom budú môcť ženy sledovať futbalový zápas. Pre ženy a ich rodiny na ňom bolo vyhradených zhruba 10.000 miest, pričom podľa miestnych médií sa na ne doposiaľ predalo prinajmenšom 1200 lístkov. Úrady však očakávajú, že predajnosť porastie v posledných hodinách pred zápasom. Oba futbalové tímy začali v ostatnom čase predávať i dámske tričká. 

Piatkový zápas je jedným z troch, ktoré budú môcť ženy v súlade s nariadením kráľovstva v tomto mesiaci navštíviť. Druhý takýto zápas sa odohrá v sobotu v metropole Rijád a tretí prebehne 18. januára v meste Dammám pri Perskom zálive. 

Futbal je v Saudskej Arábii vôbec najpopulárnejším športom. Úrady ešte v októbri oznámili, že zmienené tri štadióny otvoria svoje brány aj pre diváčky. 

Opatrenie je súčasťou reformného plánu saudskoarabského kráľovstva, za ktorého spustením stojí vplyvný korunný princ. Ten sa usiluje o väčšiu sociálnu rozmanitosť krajiny, ako aj otváranie kráľovstva zahraničným investorom. 

V rámci týchto snách bol v kráľovstve už zrušený zákaz šoférovania žien, ktorý do platnosti vstúpi v júni. Saudskoarabské ministerstvo kultúry a informácií tiež v decembri oznámilo, že v krajine sa po viac ako 35 rokoch otvoria prvé kiná pre verejnosť, pričom stať by sa tak malo v marci. 

Viac o téme: Saudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu