Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kráľovskú rodinu Saudov chceli vyhladiť! VIDEO Ozbrojenci odpálili raketu na palác

(Zdroj: YouTube)

RIJÁD - Saudskoarabská protivzdušná obrana včera zneškodnila raketu vypálenú na Rijád z Jemenu. Ohlásili to saudskoarabské vojenské zdroje. Podľa Rijádu nebol nikto zranený. Útok smerovaný na saudskoarabskú metropolu potvrdili šiiti bojujúci v Jemene. Podľa svedkov bol v Rijáde počuť výbuch a vidieť dym. Hovorca šiitov povedal, že povstalci použili balistickú raketu Volcano 2-H a mierili na kráľovský palác.

Podľa agentúry AFP bol výbuch spojený so zneškodnením rakety počuť o 11:50 SEČ, teda krátko pred očakávaným ohlásením informácie o rozpočte na budúci rok. Väčšinou ju oznamuje kráľ z paláca v Rijáde, kde boli zhromaždení predstavitelia krajiny.

Vládne zdroje zo Saudskej Arábie uviedli, že raketa bola zneškodnená južne od hlavného mesta a zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody ani zranenia. Na twitteri sa objavili informácie, že jedna črepina spadla do obývanej oblasti.

Šiiti, ktorých spojencom je Irán, vypálili pred mesiacom raketu k rijádskému letisku. Rijád na to vtedy zareagoval vyhlásením blokády na jemenské prístavy a letiská ovládané šiitmi. Prispel tak k prehĺbeniu humanitárnej katastrofy jemenských civilistov. Jeho cieľom bolo brániť Jemenom vyzbrojovať sa raketami. Rijád pripísal zodpovednosť za tento útok Iránu.

K Saudskej Arábii sa pripojili USA, ktorých zástupkyňa pri OSN Nikki Haleyová minulý týždeň obvinila Irán z porušovania medzinárodných záväzkov a rozdúchavanie konfliktov na Blízkom východe. Ukázala pritom úlomky rakety použité šiitmi. Svoje stanovisko pred Bezpečnostnou radou OSN včera zopakovala, keď povedala, že "strela, ktorá bola odpálená rebelmi sa veľmi podobá zbraniam dodávaným Iránom, ktoré boli použité pri predchádzajúcich útokoch. Musíme spoločne konať, aby sme odhalili zločiny spáchané režimom v Teheráne. Ak tak neurobíme, tak Irán svet vtiahne do šíriaceho sa regionálneho konfliktu," povedala s tým, že spolu s niektorými kolegami hľadá spôsob, ako zvýšiť tlak na Irán, aby zmenil svoje správanie .

Takýto postup však podľa Reuters môže naraziť u krajín s právom veta, ako sú napríklad Rusko alebo Čína. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Vladmir Safronkov povedal, že "musíme opustiť jazyk vyhrážok a sankcií a začať používať nástroje dialógu a sústrediť sa na rozširovanie spolupráce a budovanie vzájomnej dôvery".

Irán sa hlási k politickej podpore jemenských povstalcov, ale popiera, že je vyzbrojuje. Výroky Haleyovej označil Teherán za výmysly a kvôli nim odovzdal oficiálny protest švajčiarskemu veľvyslancovi, ktorý v Iráne zastupuje záujmy USA.

Saudská Arábia sa zúčastňuje bojov v Jemene v rámci arabskej koalície, ktorá bojuje na strane jemenskej vlády. Konflikt si vyžiadal 10.000 životov a vyvolal hlbokú humanitárnu krízu. Okrem iného sa v krajine šírila cholera, ktorej podľahlo 2000 Jemenčanov.

Viac o téme: Balistická raketaJemenSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu