Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump sa prihováral kráľovi Salmánovi po raketovom útoku: Môžu za to iránske gardy

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump telefonoval v stredu so saudskoarabským kráľom Salmánom, aby mu vyslovil solidaritu po tom, ako jemenskí povstalci odpálili balistickú raketu smerom na jeho oficiálne sídlo. Informovala o tom agentúra AP.

Koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá bojuje s jemenskými šiitskými rebelmi, uviedla, že raketu v utorok zachytila nad južným Rijádom. Podľa povstalcov mala strela za cieľ schôdzku "najvyššieho vedenia" v hlavnom meste kráľovstva.

Biely dom uviedol, že išlo o útok, ktorý umožnili oddiely iránskych islamských Revolučných gárd. Obaja lídri "diskutovali o dôležitosti zapojenia Organizácie Spojených národov, ktorá by mala brať Irán na zodpovednosť za opakované porušenia medzinárodného práva". Taktiež sa zhodli na dôležitosti opätovného povzbudenia politického procesu s cieľom ukončiť vojnu v Jemene.

Koalícia vedená Saudskou Arábiou podnikla v stredu vzdušné útoky na baštu jemenských húsijských rebelov, pričom prišlo o život 19 civilistov, uviedol zástupca húsíov.

Minulý mesiac Saudská Arábia zneškodnila dve balistické strely vypálené z Jemenu: jednu z nich blízko medzinárodného letiska v Rijáde, ďalšia smerovala na juhozápadnú saudskoarabskú provinciu Asír. Saudská Arábia vtedy zareagovala intenzívnymi náletmi v Jemene.

Koalícia vedená Saudskou Arábiou bojuje proti húsíom podporovaným Iránom už od roku 2015. Títo šiitskí povstalci ovládajú jemenské hlavné mesto Saná i väčšinu jemenského severu. Vojna medzi vzbúrencami a koalíciou si vyžiadala doposiaľ 10.000 ľudských životov a tri milióny vysídlencov. Chudobný Jemen sa vďaka tomuto konfliktu dostal až na pokraj hladomoru.

Viac o téme: Donald TrumpRijádSalmán bin Abd al-Azíz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu