Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivé predpovede sa už napĺňajú: Globálne otepľovanie spustilo skazu týchto častí Zeme

Zemestrasenie v Indonézii Zobraziť galériu (5)
Zemestrasenie v Indonézii (Zdroj: TASR/AP/Mark Baker)

JAKARTA - Kedysi bolo more od pobrežných domov vzdialené, dnes sa ľudia k moru dostanú po pár krokoch. Vyzerá to tak, že hrozby, ktoré boli doteraz len v rovine hypotetických predpokladov, sa teraz začínajú napĺňať. Zmeny klímy a globálne otepľovanie majú na svedomí potápanie veľkomiest. Jedným z najohrozenejších miest je momentálne indonézska Jakarta.

Vzhľadom k čoraz viac diskutovanej téme zmeny klímy a globálneho otepľovania sa otvára nový problém. Vyzerá to tak, že hladiny riek sa dvíhajú a pobrežné veľkomestá sú ohrozené. Čoskoro sa môžu ocitnúť pod vodou. Hlavnému mestu Indonézie Jakarte hrozí úplné zatopenie. O situácii informoval The New York Times.

Jakarte hrozí katastrofa

Hladina Jávskeho mora rastie čoraz rýchlejšie. Ročne totiž sa totiž ocitne pod vodou prierne niečo vyše 5 centimetrov pevniny. Začiatkom decembra zastihla Jakartu obrovská búrka, ktorá zmenila ulice hlavného mesta na rieky.

Hrozivé predpovede sa už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Geodesy Research Group of ITB)

Miestny výskumník v oblasti klímy Irvan Pulungan, poradca guvernéra, sa obáva, že teploty sa vyšplhajú na oveľa vyššie hodnoty a hladina mora v regióne stúpne takmer o jeden meter. Tieto faktory podľa odborníka znamenajú pre túto metropolu potenciálnu katastrofu. Jakarta sa totiž potápa oveľa rýchlejšie ako iné veľkomestá.

Takmer polovica metropoly je pod vodou

Na potápanie mesta totiž vplýva okrem globálneho otepľovani aj prudko stúpajúca hladina mora. Extrémne počasie má na svedomí lejake a dažde, štvrte a budovy začínajú miznúť pod vodou. Hlavnou príčinou je to, že domáci obyvatelia vykopávajú nelegálne studne. Následne sa kúsok po kúsku odvodňujú podzemné kamene, na ktorých Jakarta stojí. Zhruba 40% metropoly je v súčasnosti pod vodou.

Hrozivé predpovede sa už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Achmad Ibrahim)

Odborníci hovoria, že mestu ostáva desať rokov na to, aby zastavili postupné potápanie Jakarty. Ak sa tak nestane, severná Jakarta s miliónmi obyvateľov skončí pod vodou spolu s väčšinou národného hospodárstva. Jakarta však v súčasnosti nie je schopná vybudovať steny dostatočne vysoké na to, aby zadržali toky riek.

Potopenie hrozí aj New Yorku či Bangkoku

Podobný scenár hrozí aj iným svetovým metropolám. Thajský Bangkok sa takisto vplyvom globálneho otepľovania potápa. Pod vodou by mali oblasti pri rieke Chao Phraya ostať podľa odborníkov do siedmich rokov.

Hrozivé predpovede sa už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Agus Salim)

Podľa thajského vedca Dr. Ajonga Chumsaiho možno osud Bangkoku najlepšie vysvetliť globálnym otepľovaním. Asia News Network oznámila, že "Ajongove fakty hovoria najmä o vine ľudí, pretože využívali prírodné zdroje, vysekávali lesy a udržovali emisie skleníkových plynov bez ohľadu na budúcnosť." 

Sciene Daily informoval, že rovnaký osud čaká aj New York. Kto nevidel Sochu slobody alebo  žiarivé námestie Times Square, mal by tak spraviť čím skôr. Hladina morí v okolí amerického veľkomesta narastá dvakrát rýchlejšie, než inde. Vedci z denníka však upozorňujú aj na to, že zaplavenie mesta nie je to jediné, čo mesto čaká.

Hrozivé predpovede sa už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Hrozí mu erózia pláží, zvýši sa slanosť riek, čo má vplyv na ekosystém a pobrežný rozvoj sa význačne poškodí. Metropola sa tak premení na obrovský bazén a pomaly sa stane súčasťou mora. V podobnom ohrození je niekoľko ďalších amerických miest ako napríklad New Orleans, ale aj ďalšie metropoly ako Šanghaj, Mexiko či Benátky.

Viac o téme: PotápanieGlobálne otepľovanieNew YorkJakartaŠanghaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu