Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia varujú: Pozor na poľadovicu, v strede týždňa aj na silný vietor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinskotock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje v týchto dňoch pred poľadovicou. Vydal preto výstrahu prvého stupňa.

Poľadovica sa môže v pondelok tvoriť na cestách v niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja. Výstraha predbežne platí od 20.00 h do utorka (26.12.) do 11.00 h.

Meteorológovia varujú: Pozor na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

S tvorbou poľadovice po mrholení však treba podľa meteorológov počítať aj v noci z utorka (26.12.) do stredy (27.12.). Pozor by si mali dávať vtedy vodiči najmä na cestách v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji, ale aj v niektorých západnejších okresoch Prešovského a Košického kraja.

Meteorológovia varujú: Pozor na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

V stredu (27.12.) predpokladajú meteorológovia taktiež silnejší vietor na horách. Výstraha druhého stupňa bola vydaná predbežne pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Vietor by tu cez deň a v noci mohol v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 135-160 km/h.

Meteorológovia varujú: Pozor na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádza SHMÚ. Výstraha prvého stupňa platí predbežne pre Trenčiansky kraj. Rýchlosť vetra v nárazoch sa očakáva od 110 do 135 km/h. 

Aktuálna situácia: Úsekov s hmlou pribúda

Viditeľnosť na viacerých cestách na východe Slovenska sa znižuje, vodiči by mali byť obozretnejší. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest, ktorá varuje najmä pred hmlou.

Lokalít s nižšou viditeľnosťou pribúda. Hmla s dohľadnosťou do 50 m sa aktuálne vyskytuje v okolí Lipian (okres Sabinov), do 100 m v lokalitách Plešivec (okres Rožňava), Trebišov, Rožňava, Moldava nad Bodvou (okres Košice-okolie), Štítnik (okres Rožňava), Bertotovce (okres Prešov), Sečovce (okres Trebišov), Široké (okres Prešov), Čaňa (okres Košice-okolie), Sobrance, Nižná Šebastová (okres Prešov), Michalovce a Chminianska Nová Ves (okres Prešov). Rovnaká viditeľnosť je aj v okolí Tornale (okres Revúca) v Banskobystrickom kraji.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu