Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trump sa vyhráža americkými peniazmi: Hlasujte proti mne a máte po chlebe

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump pohrozil v stredu zastavením dotácií krajinám, ktoré na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN podporia rezolúciu zameranú proti jeho rozhodnutiu uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Informovala o tom agentúra DPA.

"Berú stámilióny alebo aj miliardy dolárov a potom hlasujú proti nám. My ich sledujeme, ako hlasujú. Len nech hlasujú proti nám a dosť ušetríme," povedal v stredu v Bielom dome Trump.

Mimoriadne zasadnutia 193-členného VZ OSN sú zriedkavé. Vo štvrtok sa zhromaždenie zíde na žiadosť arabských a moslimských krajín a podľa palestínskeho vyslanca pri OSN Rijáda Mansúra by malo hlasovať o návrhu rezolúcie, ktorá vyzýva na odvolanie Trumpovho vyhlásenia. Takéto uznesenie by bolo síce nezáväzné, malo by však politickú váhu.

Spojené štáty vetovali tento týždeň v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) rezolúciu odsudzujúcu akékoľvek kroky, ktoré by viedli k zmene štatútu Jeruzalema. Trump totiž začiatkom mesiaca vyhlásil, že Spojené štáty uznajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presťahujú tam z Tel Avivu svoje veľvyslanectvo.

Viac o téme: HlasovanieDonald TrumpOSNJeruzalemIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu