Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká katastrofa odvrátená: Teroristi chceli udrieť v Petrohrade, všetko zachránili USA

Donald Trump a Vladimir Putin
Donald Trump a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Teroristi plánovali útok na katedrálu Panny Márie Kazanskej a ďalšie miesta v Petrohrade. Informujú o tom dnes ruské agentúry, ktoré sa odvolávajú na Kremeľ.

Ten uviedol, že prezident Vladimír Putin telefonicky poďakoval svojmu americkému náprotivkovi Donaldovi Trumpovi za informácie Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Práve tie pomohli atentáty zmariť. Ľudia, ktorí útok plánovali, boli vďaka spravodajským informáciám z USA zadržaní.

Ruský prezident „poďakoval svojmu americkému partnerovi za spravodajské informácie, ktoré poskytla CIA", uviedol Kremeľ. Informácie podľa neho umožnili ruským bezpečnostným zložkám zatknúť teroristickú skupinu, ktorá chystala atentáty v druhom najväčšom meste Ruska. „Informácie získané od CIA sa ukázali ako dostačujúce pre vypátranie a zadržanie zločincov," uviedol Kremeľ. Žiadne podrobnosti k totožnosti zadržaných neposkytol.

„Hlava ruského štátu požiadala prezidenta USA, aby vybavil poďakovanie riaditeľovi CIA a agentom americkej spravodajskej služby, ktorí tieto informácie dostali," uviedol úrad ruského prezidenta.

„Vladimir Putin uistil Donalda Trumpa, že pokiaľ ruské bezpečnostné služby získajú informácie o teroristických hrozbách voči Spojeným štátom a ich občanom, potom tieto informácie okamžite odovzdajú svojim americkým kolegom prostredníctvom partnerských kanálov," uzavrel Kremeľ.

Dnešné telefonický rozhovor medzi Putinom a Trumpom bol od štvrtka druhý, pripomína agentúra AP. Prvý sa týkal okrem iného severokórejského jadrového a raketového programu.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) už v piatok informovala, že zadržala sedem stúpencov takzvaného Daeš, ktorí na túto sobotu plánovali atentát v Petrohrade.

Vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú krehké kvôli nezhodám ohľadom politiky voči Ukrajine, Sýrii a ohľadom kontroly zbraní. Okrem toho z Washingtonu zaznieva podozrenie, že sa Moskva zasahovala do minuloročných prezidentských volieb v USA, čo Moskva odmieta.

Ruský prezident nedávno vyhlásil, že obnovenie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom je nevyhnutné, pretože obe krajiny musia spolupracovať tvárou v tvár globálnym výzvam, vrátane hrozby radikálneho islamu.

Pri explózii v petrohradskom metre tento rok 3. apríla zahynulo 15 ľudí a ďalších zhruba 50 ich bolo zranených. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že atentátnikom bol dvadsaťdvaročný muž z Kirgizska. Moskva predpokladá, že k Daešu sa pripojili tisícky ľudí z bývalých sovietskych republík v strednej Ázii.

Viac o téme: Teroristický útokCIAPetrohrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu