Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Znepokojivá situácia na východe Ukrajiny: Za sedem dní došlo k 27.000 prípadom porušenia prímeria

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MINSK - Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala za posledný týždeň na východe Ukrajiny znepokojujúco vysoký počet prípadov porušenia prímeria medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Oznámil to v utorok šéf pozorovateľskej misie OBSE na východe Ukrajiny Ertugrul Apakan, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa Apakana stúpol počet prípadov porušenia prímeria za uplynulý týždeň oproti predchádzajúcim siedmim dňom o 35 percent, pričom počas nich zaznamenali pozorovatelia OBSE 20.000 prípadov porušenia prímeria medzi vládnymi silami a separatistami. Za posledný týždeň teda došlo v Donbase k 27.000 prípadom porušenia prímeria.

Zástupca šéfa pozorovateľskej misie OBSE na východe Ukrajiny Alexander Hug ešte začiatkom decembra uviedol, že od začiatku tohto roka zaznamenali pozorovatelia OBSE v Donbase vyše 300.000 prípadov porušenia prímeria.

Boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny si od roku 2014 vyžiadali najmenej 10.000 životov. Mierové dohody sprostredkované Ruskom, Francúzskom a Nemeckom v roku 2015 síce pomohli intenzitu bojov zmierniť, avšak úplne ich nezastavili. 

Pozorovateľom OBSE v Donbase sa po odchode Rusov ozvali v telefónoch cudzí ľudia

Pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine sa po odchode ruských dôstojníkov z územia pod kontrolou separatistov, kde pôsobili v rámci Spoločného centra pre kontrolu a koordináciu (JCCC), ozvali v služobných telefónoch cudzí ľudia. Špeciálna pozorovateľská misia (SMM) OBSE na Ukrajine v utorkovej správe zverejnenej na svojej internetovej stránke potvrdila odchod príslušníkov ruských ozbrojených síl z piatich stanovíšť JCCC v Doneckej oblasti.

V správe SMM OBSE sa taktiež uvádza, že pozorovatelia ešte v pondelok zavolali na služobné telefóny JCCC v Oleksandrivke a Jasynuvate, ktoré sú pod kontrolou samozvanej Doneckej ľudovej republiky DĽR. Slúchadlá zdvihli ľudia, ktorí sa predstavili ako členovia "ministerstva pre mimoriadne situácie". Služobný telefón na stanovišti JCCC v Debaľceve, taktiež pod kontrolou DĽR, zdvihol človek, ktorý sa prestavil ako člen "kontaktnej skupiny" zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Agentúra UNIAN napísala, že tieto pozície obsadili "militanti riadení Ruskom".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok informovalo, že Rusko v utorok stiahne svojich zástupcov z JCCC, ktoré sa na juhovýchode Ukrajiny usiluje o presadzovanie prímeria medzi znepriatelenými stranami. Ako dôvod uviedlo to, že ukrajinská strana "úmyselne vytvorila napätú morálnu a psychologickú situáciu" pre zástupov Ruska v JCCC, ktorého cieľom je pomáhať pri realizácii minských dohôd. Bolo založené v septembri 2014 na žiadosť ukrajinskej strany, a to na základe dohôd medzi prezidentmi Ruska a Ukrajiny.

Ukrajinská strana informovala, že zostáva pôsobiť v JCCC, ale musí stiahnuť svojich pozorovateľov z okupovaného územia, "pretože ich bezpečnosť nebude zaručená". Zástupca hovorcu ukrajinských ozbrojených síl Juzef Venskovyč v utorok oznámil, že svojich zástupcov v JCCC pôsobiacich na území separatistov už stiahli.

Zástupca DĽR v JCCC Ruslan Jakubov zároveň oznámil, že napriek odchodu Rusov z JCCC je kancelária DĽR v JCCC pripravená pracovať ako zvyčajne a viesť dialóg so zástupcami SMM OBSE a Ukrajiny.

Viac o téme: PrímeriePorušovanieUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu