Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nebezpeční islamisti, ktorí sú veľkou hrozbou: Vymyté mozgy, zabíjať môžu aj ženy a deti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Cory Morse)

BERLÍN - Nemecké úrady hodnotia ako nebezpečných islamistov aj niekoľko desiatok žien a mladistvých, od ktorých hrozí, že by mohli spáchať teroristický útok. Napísala to agentúra DPA s odvolaním sa na informácie získané zo zdrojov bezpečnostných služieb.

V celkovom počte viac ako 720 v súčasnosti evidovaných islamských radikálov, ktorí predstavujú hrozbu, ide o malý percentuálny podiel. Avšak šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen už dôrazne varoval pred nebezpečenstvom, ktoré znamenajú islamistické ženy a deti, a to najmä tie, ktoré sa vracajú z bývalých bojových zón teroristických milícií Daeš.

Maassen začiatkom decembra upozornil, že existujú deti a mladiství, ktorí v „školách" v oblastiach držaných Daeš prešli vymývaním mozgov a výraznou radikalizáciou. Pri svojom návrate potom predstavujú nemalý problém, pretože sú nebezpeční.

Hrozbu podľa šéfa BfV čiastočne predstavujú aj ženy bojovníkov Daeš, ktoré sa vracajú domov. „Ženy, ktoré v minulých rokoch žili v oblastiach ovládaných Daeš, sú mnohokrát natoľko zradikalizované a stotožnené s ich ideológiou, že ich je možné plným právom označiť za džihádistov," uviedol Maassen.

Počet viac ako 720 islamistov považovaných v Nemecku za nebezpečných je v tejto krajine doteraz najvyšší. Ide o osoby, o ktorých sú bezpečnostné úrady presvedčené, že môžu spáchať najťažšie trestné činy, vrátane teroristických útokov.

Prevažne ide o mužov. V poslednej dobe sa však do zorného poľa polície a spravodajských služieb dostávajú v stále väčšej miere tiež ženy a mladiství z islamistickej scény, poznamenala DPA.

Vlani spáchali mladiství v Nemecku tri teroristické útoky. Pri jednom zaútočila šestnásťročná dievčina nožom na policajta na hlavnej stanici v Hannoveri. Druhý, bombový útok na sikhskú modlitebňu v Essene spáchali dvaja mladiství. Tretí teroristický čin má na svedomí sedemnásťročný mladík, ktorý útočil sekerou vo vlaku idúcim do Würzburgu.

Viac o téme: TerorizmusIslamNemeckoDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu