Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britský súd zakázal vyhosťovanie bezdomovcov z iných krajín Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vyšší súd v Londýne zakázal britskému ministerstvu vnútra vyhosťovanie bezdomovcov-občanov iných členských krajín Európskej únie, ktorí sa nedopustili trestnej činnosti.

S podnetom namiereným proti doterajšej praxi vlády v Londýne sa na základe sťažností dvoch Poliakov a jedného občana Litvy, ktorým hrozilo vyhostenie, obrátili na súdnu inštanciu ľudskoprávne a humanitárne organizácie. Súd ich námietkam vyhovel.

V zdôvodnení verdiktu súd konštatoval, že vyhostenie občanov krajín EÚ, ktorí sa nedopustili trestnej činnosti, iba preto, že nemajú kde bývať, možno považovať za diskriminačné. Ministerstvo vnútra Spojeného kráľovstva vzalo vo štvrtkovej reakcii verdikt súdu "so sklamaním" na vedomie a nepodá proti nemu odvolanie. O podobe zmien v doterajšej praxi chcú zodpovední rozhodnúť na základe zásadného preskúmania problematiky.

Vyplýva to z informácií internetového vydania denníka The Independent. Rezort pred vynesením verdiktu na súde argumentoval zvýšením počtu bezdomovcov spiacich pod holým nebom v celoštátnej britskej relácii o 55 percent a v Londýne o 91 percent v období rokov 2010-2015. Občania krajín strednej a východnej Európy tvorili v roku 2007 desať percent spomedzi bezdomovcov z členských krajín únie, avšak ich podiel sa podľa ministerstva vnútra v Londýne zvýšil vlani už na viac ako tretinu.

Viac o téme: RozhodnutieBezdomovecZákazVyhostenieSúd Londýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu