Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Svet sa dnes navždy zmenil: Odštartovala nová etapa ľudstva, vitajte v digitálnej revolúcii!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR AP)

NEW YORK - Dnes v noci sa mení finančný svet, ako ho poznáme. Kryptomena bitcoin vstúpila na finančný trh, a tým urobila prvý krok k revolúcii peňazí. Uvedenie bitcoinu spôsobilo celosvetový výpadok siete. Jeho hodnota rapídne vzrástla, nárast na cene prekonal očakávania. Odborníci však varujú pred rizikami. Protestujú proti nemu už aj najväčšie banky na Wall Street.

Bitcoin sa stal mainstreamom, a tým odštartoval zrejme najväčšiu zmenu posledných storočí. Digitálny vek môže zasiahnuť celý finančný systém. Rozhodlo sa o tom dnes potom, ako s ním začali obchodovať na burze. De facto ho tak uznali aj prví veľkí hráči. Kým roky sa celý finančný systém snaží vyhraniť proti tejto mene ako nekontrolovanej strele, všetci s napätím očakávali, ako to dopadne. Žiadny obrovský otras, pred ktorým varovali niektorí ekonómovia, sa však nekonal.

Kryptomena zažila v minulosti niekoľko obrovských pádov a vždy sa z nich dokázala vyhrabať, straty vykryť a dokonca nasledovali rekordné nárasty. Najväčší zaznamenala práve minulý týždeň, keď sa verejnosť dozvedela o plánoch na burze.

Napriek tomu, že sa bitcoin stal akýmsi fenoménom v digitálnom svete, dodnes bol vždy považovaný za niečo, čo svet neovládne – aspoň nie v dohľadnom čase.

Regulačné úrady sa dlhodobo stavajú proti tejto kryptomene a upozorňujú na riziká spojené najmä s veľkými výkyvmi a v neposlednom rade aj na obavy z prania špinavých peňazí.

Jim Reid, prezident Tureckej centrálnej banky, však povedal, že jedného dňa môžu bitcoiny plne nahradiť papierovú formu peňazí. 

Veľký deň pre ľudstvo

Po prvýkrát v histórii sa táto kryptomena začala obchodovať na chicagskej burze, CBOE. Dnes sa tak spustilo veľkolepé obchodovanie s termínovanými kontraktmi, čiže s bitcoin futures. O pár dní sa pridá aj Chicago Mercantile Exchange (CME) a onedlho aj burza Nasdaq.

Mince bitcoinu
Zobraziť galériu (6)
Mince bitcoinu  (Zdroj: TASR AP)

Obchodovanie s termínovými kontraktmi, tzv. bitcoin futures, sa v USA začalo v nedeľu o 18.00 h tamojšieho času na burze Cboe Global Markets, zatiaľ čo jej väčší rival CME Group plánuje o týždeň neskôr predstaviť svoje vlastné bitcoin futures.

Kontrakty na bitcoin, ktoré vypršia v januári, sa začali predávať pri cene 15.000 USD. Za 40 minút od začiatku obchodovania ich cena stúpla na 16.030 USD (13.651,85 eura) a podľa údajov od spoločnosti Cboe Global Markets viac ako 300 kontraktov zmenilo majiteľa.

Rekordný nárast a špekulácie investorov

Cena januárových futures na Bitcoin sa po otvorení vyšplhala až na 18,000 USD a vzrástla o takmer 20%. Oproti samotnej spotovej cene kryptomeny (cca 16,500 USD) však bola vyššie o cca 8% a tu vzniká priestor na arbitráž, pretože cena futures sa pri exspirácii musí vždy rovnať podkladovému aktívu.

„Štart futures ale ani zďaleka nevyvolal taký ošiaľ, ako mnohí predpokladali. V pondelok poobede bolo zobchodovaných len cca 2,900 kontraktov, čo zodpovedá nocionálnej hodnote len okolo 50 miliónov USD. Spread medzi nákupnou a predajnou cenou tiež zostáva veľký, okolo 50 USD. Dôvodom je malá hĺbka trhu a nedostatočná likvidita pri týchto kontraktoch. Samozrejme, je to iba začiatok tohto derivátu a časom môžeme vidieť príliv novej likvidity na tento trh. Zatiaľ ale bol záujem profesionálnych hráčov veľmi malý,“ tvrdí analytik TopForex Peter Bukov.

Bitcoin by mal ďalší týždeň vstúpiť cez futures kontrakt aj na ďalšiu významnú burzu Chicago Mercantile Exchange. Samozrejme, futures kontrakty budú regulované a dohliadané Americkým regulátorom pre futures kontrakty CFTC.

Veľké banky sú proti

Veľké banky na Wall Street zatiaľ zostávajú negatívne naladené na bitcoin aj po jeho uvedení na futures burzy. Ak by sa mena začala vo veľkom používať, banky by mohli byť prvé, ktoré výrazne stratia jednak časť trhu a samozrejme aj klientov a poplatky. Preto začali banky lobovať za stiahnutie bitcoinu z obehu zo spomínaných búrz kvôli potenciálnym hrozbám pre užívateľov a vysokú volatilitu kryptomien.

Banky dokonca poslali americkým regulátorom varovný list. Tvrdia v ňom, že finančný trh nie je na tieto obchody s bitcoinom pripravený. Podpísali ho banky ako Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan a Citigroup.

„Bicoin má pred sebou ešte dlhú cestu a bude musieť presvedčiť profesionálnych investorov, že si zaslúži ich dôveru. Zatiaľ sa tak nestalo,“ dodáva Peter Bukov.

 

Vojna na Wall Street

Názory vlkov z Wall Street na bitcoin sú rôzne. „Ak ste dosť hlúpi na to, aby ste si kúpili bitcoin, raz na to určite poriadne doplatíte,“ povedal Jamie Dimon, riaditeľ spoločnosti JP Morgan. Najväčšia osobnosť finančného trhu Warren Buffet povedal svoj názor na bitcoin tiež. „Investori by sa mali bitcoinu vyhýbať. Je to len ilúzia,“ povedal Buffett pre CNBC.

Graf stúpajúceho trendu bitcoinu
Zobraziť galériu (6)
Graf stúpajúceho trendu bitcoinu  (Zdroj: TASR AP)

Za celých osem rokov existencie bitcoinu sa vyťažilo zhruba 16,4 miliónov mincí.

„Ide o veľmi nebezpečnú bublinu, ktorá jedného dňa praskne. Ešte nikdy som na investičnom nástroji nevidel graf s tak rýchlo rastúcou krivkou,“ povedal pre CNBC ekonóm, Stephen Roach. „Rovnako ako všetky bubliny aj táto raz skončí a tí obchodníci, ktorí vstúpia na trh medzi poslednými, dopadnú najhoršie,“ dodal Roach.

 

EÚ by mala začať uvažovať o regulácii bitcoinu

Európska únia musí uvažovať o regulácii bitcoinu, myslí si člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny. Prudké posilnenie najznámejšej digitálnej meny vyvolalo mnoho otázok, napríklad aká je jej reálna hodnota, alebo či to nie je bublina, a centrálni bankári sa obávajú, že budú čeliť kritike, ak sa tento zatiaľ neregulovaný trh zrúti.

"Už len z dôvodu rozsahu je čoraz nevyhnutnejšie, aby sme diskutovali, či a v akej forme sú v tomto prípade potrebné regulácie," uviedol Nowotny, ktorý je guvernérom rakúskej centrálnej banky. Mimoriadne dôležitá je podľa neho diskusia o tom, do akej miery je tu relevantná otázka regulácie, ktorá by bránila praniu špinavých peňazí.

Keďže aj malé finančné inštitúcie sú prísne kontrolované ohľadom prania špinavých peňazí, nedáva zmysel, aby ani veľké bitcoinové transakcie nepodliehali podobnej kontrole, uviedol Nowotny, aj keď podľa neho toto je skôr záležitosť Európskej únie než ECB. Myslí si však, že je to stále relatívne malý trh v porovnaní s tradičnými menami, takže tento problém neohrozuje aktuálny monetárny systém.

Českí podnikatelia zarábajú na raste bitcoinu

Bitcoinová mánia naplno zasiahla aj Česko. Kto môže, snaží sa na vlne úspechu tejto virtuálnej meny zarobiť. Zároveň s tým sa o bitcoin začínajú zaujímať aj úrady. Pražská technologická firma General Bytes mala ešte v januári sedem zamestnancov a jej obrat za celý minulý rok dosiahol 17 miliónov korún (665.231,85 eura). Teraz pre ňu pracuje ľudí 17 a čo sa tržieb týka, zakladateľ Karel Kyjovský sa v nich už začal strácať. "V októbri mi účtovníčka hlásila, že sme na 52 miliónoch Kč," cituje ho portál ihned.cz.

Jeho spoločnosť vyrába automaty, v ktorých sa dajú kupovať a vymieňať virtuálne meny. Takže boom okolo bitcoinu, ktorého cena v uplynulých týždňoch stúpla až na 17.000 USD (14477,94 eura), ženie nahor aj Kyjovského podnik. "Za tento rok už sme predali 750 prístrojov, to je trojnásobok toho, čo sme predali za celé tri roky predtým," povedal a spresnil, že najviac klientov je z USA a Kanady. 

General Bytes sú dvojkou na globálnom trhu a potvrdzujú, že aj v Česku sú vo vývoji technológií spojených s kryptomenou podnikatelia, ktorí patria medzi svetovú špičku. Súčasná bitcoinová horúčka potom roztáča ich firmy nečakaným tempom.

Roman Valihrach a Daniel Houška zase rozbehli z Prahy a z Londýna hneď dvojicu úspešných projektov: bitcoinovú platobnú bránu BitcoinPay, ktorá umožňuje obchodníkom prijímať platby v bitcoinoch, a medzinárodnú burzu Coinmate, na ktorej sa od roku 2014 uskutočnili transakcie za viac ako 130 miliónov eur.

Český sen


Globálny záber má aj spoločnosť SatoshiLabs. Tá mala ešte pred rokom 15 zamestnancov, teraz štyri desiatky. Keď v novembri spustila predaj tisícky nových modelov svojich hardvérových peňaženiek Trezor, na ktoré je možné bezpečne ukladať e-platidlá, boli preč za necelú hodinu. Väčšinu elektronických škatuliek za cenu zhruba 100 dolárov si pritom objednali zákazníci zo Severnej Ameriky. "Oproti minulému roku evidujeme desaťnásobný rast," uviedol hovorca firmy Martin Šíp.

Šíp aj Kyjovský, ktorí patria k priekopníkom používania kryptomien - okrem bitcoin sú to napríklad ethereum, litecoin či monero, sú presvedčení, že aktuálne hodnoty bitcoinu sú prehnané. Virtuálnu menu vyhnali do výšok investiční špekulanti aj laická verejnosť. Aj Brian Armstrong, šéf jednej z najväčších kryptomenových búrz Coinbase, minulý týždeň vyzval všetkých investorov, aby sa upokojili a riadne zvážili riziká spojené s nákupmi virtuálnej meny.

Popredná česká zmenáreň SimpleCoin, v ktorej má podiel aj Kyjovského firma General Bytes, vybaví denne transakcie až za desiatky miliónov korún. "V poslednej dobe sa to veľmi zmenilo. Máme desiatky klientov každý deň a čím ďalej viac sa objavujú zákazníci, ktorí chcú investovať miliónové sumy," povedal zakladateľ SimpleCoin Pavel Niedoba, podľa ktorého má bitcoinová mánia má v Česku podobný priebeh ako vo svete.

Majiteľ konkurenčného podniku Rubicoin Jan Marcis preto očakáva prepad. Dianie okolo bitcoinu podľa neho až príliš pripomína investičné bublinu.
 

Z dvoch dolárov milionári

Bitcoin vznikol v roku 2009 a na začiatku tvorila komunitu len hŕstka nadšencov IT a jeho hodnota  bola prakticky nulová. Dnes sú však z týchto ľudí obrovskí boháči. Kristoffer Koch z Nórska si v roku 2009 za 27 dolárov kúpil 5000 bitcoinov. Na svoju investíciu si spomenul až po štyroch rokoch. V ten deň zistil, že sa stal milionárom.

Prvý zdokumentovaný nákup tovaru za bitcoiny prebehol v máji v roku 2010. Vtedy si istý Laszlo Hanyecz kúpil dve pizze za 10-tisíc bitcoinov. Teraz by za ne dostal vyše 70 miliónov dolárov, čo je v prepočte okolo 60 miliónov eur.

Dlhodobé obchodovanie s bitcoinami sa naozaj vypláca, svoje o tom vie aj Američan Peter Saddington. Ten sa do bitcoinov rozhodol investovať v roku 2011. V tej dobre stál jeden bitcoin dva doláre aj päťdesiatdva centov. Vďaka tejto investícii si v roku 2007 kúpil zánovné Lamborghini Huracán. Za luxusné auto zaplatil 46 bitcoinov, ktoré ho v roku 2011 vyšli na 115 dolárov.

Bitcoin na Slovensku

Digitálnym platidlom je možné platiť aj u nás. V tomto roku ho začal akceptovať náš najväčší internetový obchod Alza.sk a uznáva ho aj naša najväčšia nezisková organizácia Dobrý Anjel. Aktuálne touto kryptomenou môžete zaplatiť účet v Bratislave a to v 48 podnikoch a na východe krajiny bitcoin akceptuje 11 podnikov. Odborníci tvrdia, že onedlho si za bitcoiny budeme môcť kúpiť aj lístok na MHD. V Bratislave a v Poprade sú umiestnené aj bitcoinové bankomaty.

Celosvetovo bitcoiny akceptuje ako reálnu finančnú menu zhruba 250-tisíc obchodníkov. Patria k nim Microsoft, Dell či spoločnosť s rýchlym občerstvením Subway. 

Čo je to bictoin

Bitcoin je kryptomena, čiže digitálne platidlo, ktoré bolo zavedené na trh v roku 2009. Táto kryptomena sa skladá z viacerých počítačových sietí, ktoré majú svoj špecializovaný softvér. Ten je naprogramovaný tak, aby sa bitcoinové digitálne mince na finančnom trhu postupne stabilizovali. Softvér ich tempo udržuje v klesajúcom trende, no do roku 2140 ich má byť v obehu okolo 21 miliónov. Nad bitcoinom nemá dohľad žiadna centrálna banka a investori tak majú k dispozícii unikátnu počítačovú sieť, ktorá sa spolieha len na výpočtovú silu počítačov.

Jeho hodnotu určuje iba dopyt a ponuka, je teda daná ekonomickou rovnováhou.

Bitcoin, teda nezávislá internetová a globálna mena, je navrhnutý tak, aby ho nemohol nikto zneužiť vo svoj prospech. Je chránený prísnym bezpečnostným systémom a nie je možné ho falšovať. Je decentralizovaný a funguje na princípe peer-to-peer, čiže na princípe počítačovej siete, ktorá sa spolieha na výpočtovú techniku.

Viac o téme: BitcoinKryptomena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu