Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tisícky demonštrantov protestovali pred veľvyslanectvom USA proti uznaniu Jeruzalema

Protestujúci v Jakarte Zobraziť galériu (3)
Protestujúci v Jakarte (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Približne 10.000 Indonézanov demonštrovalo v nedeľu pred veľvyslanectvom USA v Jakarte na podporu Palestínčanom a proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Protestujúci niesli transparenty s nápismi "Veľvyslanectvo Spojených štátov, odíď z al-Kudsu", "Slobodu Jeruzalemu a Palestíne" či "Sme s Palestínčanmi". Al-Kuds je arabský názov pre Jeruzalem.

Nedeľný protest, organizovaný indonézskou islamistickou Stranou spravodlivosti a blahobytu (PKS), bol už druhou demonštráciou v uliciach Jakarty od Trumpovho stredajšieho rozhodnutia, poznamenáva agentúra AP.

Tisícky demonštrantov protestovali pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Indonézsky prezident Joko "Jokowi" Widodo Trumpov krok ostro odsudzuje a považuje ho za porušenie rezolúcií OSN.

Indonézia - krajina s najväčším počtom obyvateľov moslimského vierovyznania na svete - už oddávna podporuje palestínskych Arabov a so židovským štátom nemá diplomatické vzťahy.

Trump v stredu spolu s vyhlásením o uznaní Jeruzalema za izraelské hlavné mesto vydal aj pokyn americkému rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema.

Tisícky demonštrantov protestovali pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Štatút Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch.

Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

Viac o téme: IndonéziaJakartaPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu