Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kórea: Začali sa rokovania o odzbrojení KĽDR

PCHANMUNDŽOM - V pohraničnom meste Pchanmundžom sa v utorok začali dvojdňové rozhovory, ktoré predstavujú prípravu na ďalšie kolo šesťstranných rokovaní o jadrovom odzbrojení Severnej Kórey.

KĽDR vyjadrila vďačnosť nad energetickou pomocou, ktorú získala za uzavretie svojho jadrového reaktora v Jongbjone a ocenila aj dodržanie časového harmonogramu dodávky.

Experti z účastníckych krajín - Severnej a Južnej Kórey, Číny, Japonska, Ruska a Spojených štátov - diskutujú o technických detailoch energetickej pomoci Pchjongjangu, ktorá predstavuje 950 tisíc ton paliva výmenou za prehlásenie zo strany KĽDR, že uzavrie svoj jadrový program a znefunkční všetky jadrové zariadenia.

Plány z dvojdňového stretnutia na úrovni expertných skupín musia byť dokončené hlavnými vyjednávačmi počas riadnych šesťstranných rokovaní stanovených na september. Pchjongjang už v júli dostal pomoc v objeme 50 tisíc ton paliva. Juhokórejský zástupca Čchun Jung-wu pri začatí rozhovorov povedal, "že po mnohých úskaliach sa opätovne podarilo dať proces (jadrového odzbrojenia KĽDR) do pohybu." Iný juhokórejský zástupca informoval pod podmienkou anonymity, že Pchjongjang je pripravený na rokovania v obchodnom duchu.

Hlavný severokórejský vyjednávač na stretnutí expertnej skupiny a zároveň zástupca vedúceho severokórejskej misie pri OSN Kim Mjong Gil povedal na konci utorkového zasadnutia, že "rozhovory boli úprimné". Neuviedol však bližšie informácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu