Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MAAE: Pchjongjang spolupracuje s inšpektormi

PEKING - Severná Kórea úplne spolupracovala s tímom jadrových expertov OSN, ktorí monitorovali uzavretie a zapečatenie reaktora produkujúceho plutónium. V utorok to povedal vedúci tímu Adel Tolba.

Desaťčlenný tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) odcestoval do Severnej Kórey 12. júla, aby dozeral na uzavretie reaktora v Jongbone. "Úrady KĽDR s nami úplne spolupracujú," povedal Tolba pre televíznu spoločnosť APTN. "Ukončili sme to, čo bolo naplánované. Hodnotenie sa uskutoční vo Viedni," povedal šéf tímu jadrových expertov pred odletom z Pchjongjangu.

Tím pod vedením Tolbu nahradila ďalšia šesťčlenná skupina expertov MAAE, ktorá do Pchjongjangu pricestovala v sobotu. MAAE minulý týždeň potvrdila, že Severná Kórea uzavrela svoj jediný funkčný reaktor v Jongbone, čo je prvý konkrétny výsledok vyjednávaní, na ktorých sa podieľali Spojené štáty, Rusko, Čína, Japonsko a Južná Kórea. KĽDR vo februári tohto roka súhlasila s tým, že zastaví svoj program vývoja jadrových zbraní výmenou za hospodárske a politické stimuly.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu