Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme vyvoláva nové napätie vo svete: Brána pekla a vyhlásenie vojny

Donald Trump Zobraziť galériu (16)
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Svojím rozhodnutím však nepotešil takmer nikoho, skoro všetci svetoví lídri sú proti. V regióne sa očakáva kvôli tomuto kroku spustenie novej vlny nepokojov a násilností. Palestínčania v Pásme Gazy už vyjadrili svoj odpor demonštráciami a pálením amerických aj izraelských vlajok. Hnutie Hamas vyzvalo k intifáde (povstaniu) proti Izraelu a hovorí o "vyhlásení vojny Palestínčanom".

"Dospel som k záveru, že je čas uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela," vyhlásil republikánsky prezident. Trump zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického  veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. "Tento proces sa začne okamžite," povedal Trump. Riešenie v podobe existencie dvoch štátov, ktoré by ukončilo konflikt na Blízkom východe, podporí, ak si to obe strany budú želať. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch. Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

Donald Trump
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

V Palestíne vyhlásili generálny štrajk. Izrael posilňuje armádu

 Palestínska vláda vyhlásila na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme generálny štrajk a uzatvorila všetky obchodné strediská, školy a verejné inštitúcie. Polícia zadržala desiatich palestínskych výtržníkov. Agentúra DPA zhodnotila, že napriek tomu k rozsiahlym protestom alebo zrážkam medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami nedošlo.

Izraelská armáda posilnila prítomnosť svojich jednotiek v Predjordánsku. Izraelská vláda sa totiž obáva zvýšených nepokojov a násilností v týchto oblastiach obývaných vo veľkej miere Palestínčanmi. "Až do rozhodnutia generálneho štábu o posúdení situácie sa rozhodlo, že armáda posilní oblasť Judska a Samárie spoločne s rozviedkou a územnou obranou," oznámila armáda použijúc biblické termíny pre Západný breh Jordánu, uviedla agentúra DPA.

Reakcie

Hamas

"Toto rozhodnutie otvorilo brány pekla pre americké záujmy v regióne," komentoval Trumpovo vyhlásenie Ismáíl Radvan z hnutia Hamas. Novinárom tiež povedal, že vyzýva arabské a islamské štáty, aby "prerušili ekonomické a politické styky s americkými ambasádami a aby vyhostili amerických veľvyslancov". Hamas už skôr označil Trumpovo oznámenie za agresiu.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Trumpa, že nerešpektuje záujmy Palestínčanov. Tí už vraj budú vedieť, "ako správne reagovať". Podľa Haníju ale Trumpov krok nič nezmení na "historických a zemepisných faktoch". "Mali by sme vyhlásiť intifádu proti sionistickému nepriateľovi a budeme pracovať na jej začiatku," povedal Haníja v Gaze, ktorý dodal, že Trumpovo rozhodnutie možno chápať ako "vyhlásenie vojny Palestínčanom".

Irak

Hranica jednej z deeskalačných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nataliya Vasilyeva)

Irak žiada, aby americká vláda zrušila rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. USA podľa Iraku musia predísť nebezpečným dôsledkom. "Americká vláda musí od tohto rozhodnutia odstúpiť, aby predišla nebezpečnému stupňovaniu napätia, ktoré môže roznietiť extrémizmus a vyvolať priaznivé podmienky pre terorizmus. Varujeme pred nebezpečnými dôsledkami tohto rozhodnutia na stabilitu regiónu i sveta," uviedla iracká vláda vo svojom vyhlásení.

Jordánsko

Jordánska vláda sa domnieva, že Trump svojím postupom porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Rada v roku 1980, kedy Izrael pripojil okupovanú, východnú časť Jeruzalema k západnej a obe časti vyhlásil za svoje nedeliteľné hlavné mesto, prijala rezolúciu, ktorá túto anexiu neuznáva. Týmto právnym názorom sa riadi väčšina sveta. Jordánska vláda v reakcii na Trumpovo vyhlásenie oznámila, že považuje "všetky jednostranné kroky meniace faktický stav vecí za neplatné".

Saudská Arábia

Mohammed bin Salman a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Saudi Press Agency)

Saudská Arábia odsúdila rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzaleme. Saudskoarabský kráľovský dvor v noci na dnes varoval, že rozhodnutie, s ktorým súvisí aj budúci presun amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema, môže mať nebezpečné následky. Americká administratíva by mala podľa vyhlásenia Saudskej Arábie Trumpovo rozhodnutie odvolať.

Turecko

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: pixabay.com)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes prirovnal amerického prezidenta Donald Trumpa k miešačke na výrobu problémov na Blízkom východe. Podľa neho porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o Jeruzaleme. "Je nepochopiteľné, čo chcete dosiahnuť," povedal Erdogan na Trumpovu adresu. Vyhlásil tiež, že "politici tu nie sú na roznecovanie problémov, ale na vytváranie mieru". "Ak si Trump myslí 'Som silný, a preto mám pravdu', potom sa mýli," povedal Erdogan pred odletom na návštevu Grécka.

Jeruzalem sa rozhodnutím Trumpa automaticky nestane hlavným mestom Izraelu, uviedol v utorok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. "Nemôžete prísť a povedať, som veľká mocnosť, môžem to spraviť," odkázal minister Spojeným štátom. Vyhlásenie jednej krajiny podľa Čavušogla nemôže spôsobiť, že sa z Jeruzalema skutočne stane izraelské hlavné mesto. "Celý svet je proti tomu a je to nesprávne," dodal turecký minister. Trumpovo rozhodnutie zároveň označil za "nebezpečný krok".

Slovensko

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko s poľutovaním vzalo na vedomie vyhlásenie prezidenta USA o uznaní Jeruzalemu za hlavné mesto Izraela. "Obávame sa, že toto rozhodnutie bude mať negatívny dopad na perspektívu mierového procesu a cieľ dosiahnuť dvojštátne riešenie ako jediné trvalé udržateľné riešenie, ktoré spĺňa požiadavky oboch strán - Izraela na bezpečnosť a Palestínčanov na štátnosť a zvrchovanosť," uviedol uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Susko.

Zároveň potvrdil, že Slovensko bude aj naďalej vo veci budúceho štatútu Jeruzalema vychádzať "z rezolúcie BR OSN č. 478/1980 a spoločnej pozície EÚ zdôrazňujúcej, že budúci štatút Jeruzalema ako budúceho hlavného mesta dvoch štátov musí byť výsledkom rokovaní a nie jednostranných politických rozhodnutí". Ako ďalej uviedol, všetky strany by sa mali zdržať krokov, ktoré by mohli viesť k eskalácii napätia.

OSN

OSN
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: wikimedia.org)

O štatúte Jeruzalema možno rozhodnúť iba pri priamych izraelsko-palestínskych rokovaniach, vyhlásil v stredu generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Gutteres. Stalo sa tak v reakcii na rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Šéf svetovej organizácie urobí podľa vlastných slov všetko, čo je v jeho silách, aby podporil izraelských a palestínskych lídrov v záujme ich návratu k vecným rokovaniam. "V tejto veľmi znepokojujúcej chvíli chcem dať jasne najavo, že riešenie (blízkovýchodného konfliktu) prostredníctvom vzniku dvoch štátov nemá alternatívu. Nejestvuje plán B," podčiarkol Gutteres a dodal, že vždy bol proti jednostranným opatreniam, ktoré by ohrozili vyhliadky na mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Európska únia

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/AP)

Európska únia (EÚ) vyjadrila v súvislosti s rozhodnutím vážne znepokojenie s ohľadom na mierový proces. Podľa šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej by sa mala nájsť cesta na vyriešenie štatútu Jeruzalema ako hlavného mesta oboch štátov cestou rokovaní. Stanovisko EÚ a jej členských štátov sa nemení, aj naďalej rešpektujú medzinárodné dohody i vrátane umiestnenia diplomatických zastupiteľstiev, zdôraznila.

Francúzsko

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: pixabay.com)
      

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil rozhodnutie najvyššieho amerického činiteľa Donalda Trumpa za jednostranný krok a porušenie medzinárodného práva i všetkých rezolúcií Organizácie Spojených národov. Najvyšší francúzsky predstaviteľ sa tak vyjadril v stredu večer na záver svojej návštevy Alžírska.

Emmanuel Macron súčasne vyzval na pokoj a zdôraznil, že "musíme za každú cenu zabrániť násilnostiam a uprednostniť dialóg". Francúzsky prezident sa už začiatkom týždňa po telefonáte s najvyšším americkým predstaviteľom vyjadril za stanovenie štatútu Jeruzalema v rámci izraelsko-palestínskych mierových rokovaní.

Nemecko

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: pixabay.com)

Nemecká spolková vláda kancelárky Angely Merkelovej nepodporuje postoj Spojených štátov, v mene ktorých v stredu prezident Donald Trump uznal Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Ako vyplýva zo slov hovorcu Merkelovej kabinetu Steffena Seiberta zverejnených na Twitteri, o štatúte Jeruzalema by sa malo rozhodnúť pri rokovaniach o riešení konfliktu na Blízkom východe prostredníctvom vzniku dvoch štátov.

Česko

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)

České ministerstvo zahraničných vecí v Prahe v stredu uviedlo, že ČR považuje Jeruzalem za budúce hlavné mesto Izraela i štátu Palestína spoločne s ostatnými členskými štátmi Európskej únie na základe záverov Rady pre zahraničné veci EÚ. Kým dôjde k uzavretiu mieru medzi Izraelom a Palestínou, ČR prakticky uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela v hraniciach demarkačnej línie z roku 1987. Presun českej ambasády do Jeruzalema však v Prahe zatiaľ nepripravujú. Česko môže o ňom uvažovať až po rokovaniach s kľúčovými partnermi v regióne a vo svete.

Poľsko

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

Poľsko považuje za hlavné mesto Izraela stále Tel Aviv, oznámil v stredu v Bruseli šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski, a to ešte predtým, ako americký prezident Donald Trump uznal v mene USA Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu.

Poľský minister zahraničných vecí v tejto súvislosti poukázal na to, že ešte i v Spojených štátoch sa o tejto otázke viedli diskusie, ktoré pravdepodobne pokračovali do poslednej chvíle pred vystúpením hlavy štátu.

Uvedomujeme si, že najdôležitejšie izraelské inštitúcie majú sídlo v Jeruzaleme, konštatoval šéf poľskej diplomacie, podľa slov ktorého je Varšava zainteresovaná na úspechu mierového procesu na Blízkom východe dosiahnuteľného cestou bilaterálnych izraelsko-palestínskych rokovaní.

Veľká Británia

Theresa Mayová a Donald
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela ohrozuje vyhliadky na mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Povedala to v stredu britská premiérka Theresa Mayová, čím sa pridala k mnohým európskym a svetovým lídrom, ktorí už vyhlásenie amerického prezidenta odsúdili.

"Nesúhlasíme s rozhodnutím USA presunúť svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema a uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela pred dosiahnutím konečnej dohody o jeho štatúte. Domnievame sa, že vyhliadkam na mier v regióne to nepomáha," uviedla Mayová vo vyhlásení.

Dodala, že Británia ohľadom štatútu Jeruzalema dlhodobo zastáva jasnú pozíciu, že rozhodnúť by sa malo cestou rokovaní medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, pričom Jeruzalem by mal napokon ako hlavné mesto slúžiť obom stranám. 

Taliansko

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: pixabay.com)

Znepokojenie v súvislosti s dôsledkami Trumpovho vyhlásenia vyjadrilo medzičasom aj Taliansko. Tamojší minister zahraničných vecí Angelino Alfano uviedol, že pozícia Ríma v tejto otázke je a ostáva zakotvená v európskom i medzinárodnom konsenze. "Apelujeme na pocit zodpovednosti všetkých aktérov v Palestíne i v (celom) regióne, nech je možné vyhnúť sa incidentom a násiliu, ktoré by nebolo nikomu osožné," dodal. 

Izrael

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: pixabay.com)

Za "historický deň" a významný míľnik v dejinách Jeruzalema označil v stredu izraelský premiér Benjamin Netanjahu slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela a presťahujú tam svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu. Izraelský premiér vo videoposolstve tiež vyslovil nádej, že príklad Spojených štátov "budú nasledovať aj ďalšie krajiny".

S Netanjahuovým názorom sa stotožnil aj izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý Trumpa za jeho rozhodnutie uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela pochválil a dodal, že krajší darček k blížiacemu sa 70. výročiu vzniku Izraela si nevie predstaviť.

Viac o téme: Donald TrumpJeruzalemIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu