Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump chce Južnú Ameriku oddeliť múrom: Mladí majú iný postoj, chcú tam ísť študovať

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta))

WASHINGTON – Americký prezident Donald Trump chce oddeliť Spojené štáty od Južnej Ameriky múrom, no pre jeho mladých krajanov sú tieto štáty čoraz príťažlivejšie a chcú tam študovať. Upozornil na to denník Miami Herald.

"Existuje málo známy fenomén, ktorý by mohol mať dlhodobý, pozitívny vplyv na vzťahy na tejto pologuli: Rastúci počet amerických študentov si vyberá juhoamerické krajiny na svoje štúdium v zahraničí," napísali noviny.

Hoci väčšina amerických študentov, ktorí chcú stráviť semester či viac na zahraničnej vysokej škole, stále smeruje do Európy, percento tých, ktorí si vyberajú Južnú Ameriku, rýchlo rastie. Navyše u tých mladých, ktorí chodia do zahraničia na stáže či dobrovoľnícku prácu, je Južná Amerika už teraz číslom jedna. Vyplýva to zo štúdie Otvorené dvere vypracovanej americkým ministerstvom zahraničných vecí a Inštitútom pre medzinárodné vzdelávanie a zverejnenej tento týždeň. Výsledky síce poukazujú na školský rok 2016/2017, ktorý sa začal predtým, než sa stal prezidentom Trump, no tento trend bude podľa Miami Herald pravdepodobne pokračovať.

"Počet mladých Američanov študujúcich v zahraničí sa počas uplynulých dvoch desaťročí viac než strojnásobil, a to na 325.339 v uplynulom školskom roku. Z toho 53.000 išlo do krajín Strednej a Južnej Ameriky, čo je o takmer šesť percent viac než rok predtým," citovali noviny výsledky štúdie. 

Napríklad počet študentov, ktorí odišli študovať do Kolumbie, vzrástol až o 25 percent. Do Mexika odišlo o desať percent viac mladých a do Argentíny o štyri percentá. V prípade Európy došlo len 3,5-percentnému nárastu. Tieto výsledky sú podľa Miami Herald veľmi dôležité, pretože môžu posilniť záujem Spojených štátov o Južnú Ameriku.

"Južná Amerika bola dlho na zozname priorít zahraničnej politiky Spojených štátov nízko, pretože väčšina politikov má málo alebo žiadne osobné vzťahy k tomuto regiónu. Je oveľa pravdepodobnejšie, že americký študent, ktorý strávi rok na škole v Južnej Amerike, sa bude zaujímať o to miesto alebo tam bude vyhľadávať podnikateľské príležitosti," myslí si denník, ktorý sa častejšie venuje témam Južnej Ameriky.

Miami Herald zdôraznil, že študentská mobilita vytvára dlhodobé kultúrne a politické zväzky medzi krajinami. Avšak hoci mladí dávajú vzťahom s Južnou Amerikou nádej, politika šéfa Bieleho domu, najmä imigračná, to podľa denníka podkopáva. Naznačujú to aj ďalšie výsledky spomínanej štúdie, podľa ktorých klesá počet zahraničných študentov smerujúcich na univerzity v Spojených štátoch. 

Viac o téme: MúrDonald TrumpJužná Amerika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu