Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Americký kongresman musel rezignovať: Väz mu zlomil sexuálny škandál

John Conyers
John Conyers (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký kongresman John Conyers sa v nedeľu vzdal dôležitej funkcie v justičnom výbore Snemovne reprezentantov. Čelí totiž obvineniam, že v minulosti sexuálne obťažoval svoje spolupracovníčky, informovala agentúra AP.

Conyers (88) pri oznámení svojej rezignácie z postu lídra demokratov v justičnom výbore všetky obvinenia poprel. Podľa vlastných slov si však neželá, aby celá kauza, ktorá je predmetom vyšetrovania, narušovala prácu jeho kolegov.

Obvinenia voči Conyersovi, ktorý v Kongrese zastupuje štát Michigan, už skúma etický výbor Snemovne reprezentantov. Kongresman prisľúbil, že bude s vyšetrovateľmi plne spolupracovať.

Medializované obvinenia sa týkajú údajného sexuálneho obťažovania, ktorého sa mal Conyers dopúšťať voči pracovníčkami svojho štábu. Svoje spolupracovníčky mal údajne diskriminovať aj na základe veku.

Viacerí demokratickí kongresmani vyzvali Conyersa, aby sa vzdal svojho poslaneckého mandátu alebo aspoň svojej vedúcej funkcie v justičnom výbore. Jeho nedeľňajšie rozhodnutie ocenila aj líderka demokratickej menšiny v Snemovni Nancy Pelosiová.

Viac o téme: John Conyers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu