Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump všetkých šokoval: Na Twitteri zdieľal protimoslimské videá britskej krajnej pravice

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais, Matt Rourke, YouTube)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zdieľal na sociálnej sieti Twitter v utorok a v stredu tri poburujúce protimoslimské videá, ktoré zverejnila podpredsedníčka britského krajne pravicového zoskupenia s názvom Britain First (Británia na prvom mieste) Jayda Fransenová.

Všetky tri videá zachytávajú násilnosti, podľa Fransenovej sprievodného komentára páchané moslimami. Sociálna sieť ich vyhodnotila ako príspevky "s citlivým obsahom". Prvé z videí, ktoré Trump zdieľal v utorok miestneho času, zachytáva podľa Fransenovej popisu moslimského migranta útočiaceho na holandského chlapca opierajúceho sa o barlu.

Nasledujú dve ďalšie videá, ktoré prezident zdieľal v stredu nadránom. V prvom z nich údajne moslim zničí sochu Panny Márie, v ďalšom podľa Fransenovej komentára dav islamistov zhodí zo strechy tíndežera a po dopade na zem ho dobije na smrť. Ako sa príspevky na Trumpovom účte zjavili a či ich naozaj tweetoval samotný prezident, doposiaľ nie je celkom zrejmé, uviedla agentúra DPA. Dodala, že Trump na Twitteri Fransenovú nesleduje. Objavili sa tiež špekulácie, že by jeho účet mohli napadnúť hackeri.

Trump všetkých šokoval: Na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Twitter via AP)

Príspevky medzitým na sociálnych sieťach vyvolali zdesenie, pričom viacerí prezidenta vyzvali, aby ich zmazal, čo však doposiaľ nespravil. Videá odsúdil napríklad aj Brendan Cox, vdovec po britskej poslankyni Jo Coxovej, ktorú vlani zabil ultrapravicový extrémista, pričom pri útoku kričal práve "Británia na prvom mieste!" (Britain First!).

Zoskupenie Britain First založili v roku 2011 bývalí členovia ultrapravicovej Britskej národnej strany (BNP). Skupina na seba pritiahla pozornosť zverejňovaním príspevkov o údajnej "islamizácii Spojeného kráľovstva" na sociálnych sieťach, informovala spravodajská stanica BBC.

Samotná Fransenová (31) bola v septembri aj začiatkom novembra v Británii zadržaná v súvislosti s obvineniam zo zločinov z nenávisti, ktorých sa mala dopustiť počas malých protestov v Severnom Írsku a južnom Anglicku, priblížila DPA. Po tom, ako sa v stredu dozvedela, že jej príspevky na Twitteri zdieľal samotný Trump, o tom nadšene informovala na vlastnom účte. "Boh ti žehnaj, Trump! Boh žehnaj Amerike!" napísala.

Británia: Trump pochybil, keď zdieľal protimoslimské videá

Americký prezident Donald Trump pochybil, keď zdieľal na sociálnej sieti Twitter protimoslimské videá zverejnené podpredsedníčkou britského krajne pravicového zoskupenia s názvom Britain First (Británia na prvom mieste) Jaydou Fransenovou. Vyhlásil to v stredu hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej.

Hovorca James Slack uviedol, že zoskupenie Britain First má v úmysle rozdeľovať komunity prostredníctvom používania "nenávistných naratívov, ktoré podsúvajú klamstvá a vyvolávajú napätie". Podľa Mayovej hovorcu Trump "pochybil", keď videá zdieľal.

Úrad britskej premiérky však dodal, že nedošlo k stiahnutiu pozvania pre amerického prezidenta, ktorý má prísť na štátnu návštevu Británie. Agentúra AP pripomína, že opoziční politici vyzývajú po Trumpovom zdieľaní krajne pravicových videí na jej zrušenie.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová bránila zdieľanie videí s tým, že Trump chcel "propagovať silné hranice a silnú národnú bezpečnosť". Uviedla, že si nie je istá, ako prezident tie videá objavil. Na otázku, či šéf Bieleho domu nemá zodpovednosť overiť si obsah, Sandersová povedala: "Či už je to reálne video, hrozba je reálna a to je to, o čom prezident hovoril". Dodala, že s Trumpom nehovorila o tom, ako by to mohlo ovplyvniť jeho vzťah s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Viac o téme: Donald TrumpTwitterJayda Fransenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu