Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová je stále proti predčasným voľbám: Pri zostavení vlády nevylučuje ani túto možnosť

Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová je naďalej proti konaniu nových volieb.

"Nemyslím si, že keď nevieme naložiť s výsledkom, mali by sme znovu požiadať ľudí, aby išli voliť," povedala šéfka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v sobotu podľa agentúry DPA na zjazde CDU v Kühlungsborne v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko. Politici podľa Merkelovej dostali od voličov mandát na vytvorenie vlády. Želala by si, aby bola vytvorená rýchlo, no dosluhujúci spolkový kabinet pod jej vedením je stále akcieschopný. "Nemecko musí mať stabilnú vládu, ale aj vládu, ktorá krajinu skutočne posunie dopredu," vyhlásila kancelárka pred asi 150 delegátmi.

Merkelová zopakovala, že je pripravená na rokovania so sociálnymi demokratmi o pokračovaní tzv. veľkej koalície, ale musia byť vedené so vzájomným rešpektom. Základom požiadaviek CDU je okrem iného vyrovnaný rozpočet, zníženie daní pre malé a stredné príjmy a zabezpečenie kvalifikovanej pracovnej sily pre ekonomiku. Strana chce tiež dosiahnuť, aby počet utečencov, ktorí prídu do Nemecka za rok, neprekročil 200.000 osôb, no bez toho, aby bolo spochybnené právo na azyl alebo ženevský dohovor o utečencoch.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Členovia Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) budú pravdepodobne súhlasiť s opätovnou koalíciou s Merkelovej konzervatívcami, ak im stranícki lídri predložia presvedčivý návrh. V rozhovore zverejnenom pre noviny Passauer Neue Presse (PNP) to v sobotu uviedol člen predsedníctva SPD Niels Annen. Annen povedal, že pri tvorbe novej nemeckej vlády je potrebné konať rýchlo vzhľadom na krízy po celom svete. Veľká koalícia je podľa neho možnosťou, ktorú nemožno vylúčiť.

Predseda SPD Martin Schulz v piatok súhlasil, že z iniciatívy prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera bude viesť rozhovory s Merkelovou a predsedom Kresťansko-sociálnej únie v Bavorsku (CSU) Horstom Seehoferom. Stretnutie sa uskutoční v utorok večer. Predstavitelia SPD ohlásili odchod do opozície už v deň septembrových volieb, v ktorých strana dosiahla svoje najhoršie výsledky za 70 rokov. V uplynulých dňoch sa však sociálni demokrati dostali pod intenzívny tlak, aj zo strany svojho niekdajšieho popredného spolustraníka Steinmeiera, aby svoj postoj prehodnotili a pomohli zabrániť predčasným voľbám.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováBerlínZostavovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu