Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecká politická kríza v bode varu: Merkelovej nádejou je Schulz

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA/AP/Christian Charisius)

BERLÍN - Vedenie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) sa v pondelok 4. decembra rozhodne, ako sa zachová pri zostavovaní novej spolkovej vlády.

"Veľká koalícia nie je automatická. Máme veľa možností," vyhlásil podľa agentúry DPA v piatok v Berlíne predseda SPD Martin Schulz Schulz. Zároveň poprel správy, že po štvrtkovom stretnutí s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom súhlasil s rokovaniami s konzervatívnymi stranami CDU a CSU o pokračovaní tzv. veľkej koalície.

"Kto šíri takéto falošné správy, poškodzuje (vzájomnú) dôveru," odkázal Schulz smerom k bloku CDU/CSU. Telefonicky sa preto skontaktoval s kancelárkou a šéfkou Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelou Merkelovou a povedal jej, že je to neprijateľné. Tiež zopakoval, že Nemecko má stále fungujúcu vládu, "takže nie sme pod časovým tlakom".

Schulz predtým v rozhovore pre najnovšie vydanie týždenníka Der Spiegel uviedol hĺbkovú reformu Európskej únie a nemeckého sociálneho systému ako kľúčovú podmienku SPD na začatie rozhovorov s konzervatívcami. "Pozitívna reakcia na Emmanuela Macrona bude kľúčovým prvkom v každom rokovaní s SPD," konštatoval Schulz. Narážal na francúzskeho prezidenta, ktorý krátko po septembrových voľbách v Nemecku načrtol svoju víziu nového usporiadania EÚ.

Schulz žiada zavedenie spoločnej európskej daňovej politiky a vymenovanie ministra financií EÚ. Potrebná je podľa neho aj spoločná európska sociálna politika a jednotné štandardy hospodárskej politiky. Schulz zároveň varoval členov svojej strany, aby nezačali príliš skoro rozmýšľať o obsadení ministerských postov "pre seba alebo pre iných".

Viac ako dve hodiny rokoval vo štvrtok večer nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier s predsedami konzervatívneho bloku CDU/CSU a sociálnych demokratov o možnostiach vytvorenia koaličnej vlády. Stretnutie inicioval Steinmeier, ktorý chce vyriešiť patovú situáciu vzniknutú po stroskotaní sondážnych rokovaní o vzniku tzv. jamajskej koalície medzi CDU/CSU, liberálmi z FDP a zelenými.

Špičky CDU a CSU vo svetle tejto skutočnosti uprednostňujú pred novými voľbami pokračovanie doterajšej veľkej koalície s SPD. Sociálni demokrati po debakli v septembrových voľbách síce ohlásili odchod do opozície, ale medzičasom nevylučujú podporu menšinovej vlády alebo pokračovanie veľkej koalície. Na budúci týždeň sa bude v Berlíne konať zjazd SPD, na ktorom bude Schulz znova kandidovať na predsednícku funkciu a chce získať mandát na rokovania s CDU a CSU.

Viac o téme: VládaNemeckoSPDMartin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu