Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Británia čelí ekonomickej katastrofe: Pád životnej úrovne, najhoršie obdobie za 60 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Británia smeruje k najdlhšiemu prepadu životnej úrovne od začiatku meraní v 50. rokoch minulého storočia. Príjmy britských domácností majú dokonca postupne klesať ešte dlhšie, aj keď nie tak prudko, ako po poslednej finančnej kríze. Vyplýva to z analýzy britského výskumného centra Resolution Foundation, o ktorej informuje denník The Independent.

Uznávaný Bloomberg sa pustil do západnej Európy! Potopili ste Slovensko

Prepad príjmov má nepretržite trvať bez jedného štvrťroka celých päť rokov - od roku 2015 do roku 2020. Najslabšia tretina domácností príde do konca funkčného obdobia parlamentu (v roku 2022) o zhruba 715 libier (cca 800 eur) ročne, zatiaľ čo najbohatšia tretina zarobí navyše v priemere o 185 libier (asi 207 eur). Zvýši sa tak aj nerovnosť medzi občanmi.

Podľa šéfa výskumného centra Torstena Bella sa odhaduje, že britské domácnosti sú ešte len "v ranej fáze najdlhšieho obdobia nepretržitého poklesu disponibilných príjmov za viac ako 60 rokov - dlhšieho než po finančnej kríze".

Británia čelí ekonomickej katastrofe:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

V roku 2022 bude britské hospodárstvo o 42 miliárd libier (cca 47 miliárd eur) menšie, než sa pôvodne očakávalo. Môže za to slabý ekonomický rast v nadchádzajúcich rokoch. Minister financií Philip Hammond v stredu pri predstavovaní nových rozpočtových opatrení pri tejto príležitosti tiež oznámil, že vláda vynaloží na podporu ekonomiky 25 miliárd libier (približne 28 miliárd eur).

Viac o téme: Veľká BritániaBrexitPrepad životnej úrovne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu